Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica získala dotáciu 70.000 eur na likvidáciu skládky

Ilustračná snímka Foto: TASR - Daniel Veselský

Stovky ton odpadu na ploche 1050 metrov štvorcových sa tak stanú už čoskoro minulosťou.

Banská Bystrica 7. októbra (TASR) – Dotáciu vo výške zhruba 70.000 eur získalo mesto Banská Bystrica z Environmentálneho fondu ministerstva životného prostredia na likvidáciu dlhoročnej nelegálnej skládky v lokalite rómskej osady Na Hrbe. Stovky ton odpadu na ploche 1050 metrov štvorcových sa tak stanú už čoskoro minulosťou. Aktivity budú zamerané na odstránenie buriny, zber a odvoz odpadu na riadenú skládku a následnú výsadbu zelene.

"Som rád, že sme boli úspešní a od rezortu životného prostredia sa nám podarilo získať dotáciu na likvidáciu skládky, ktorá sa hromadením odpadu tvorila niekoľko desaťročí. Jej odstránením zamedzíme nepríjemnému zápachu, skvalitníme životné prostredie a zabránime znečisteniu blízkeho potoka. Následne budeme realizovať preventívne opatrenia, aby sme zabránili opätovnému vzniku čiernych skládok," konštatoval primátor Ján Nosko.

Nezákonne uložený odpad v blízkosti Selčianskeho potoka odstraňovali aktivační pracovníci v minulých rokoch už niekoľkokrát. Napriek tomu sa hromadí stále nový. Nelegálna skládka ukrýva medzi stromami tehly, kusy železobetónu, omietku, kuchynské doplnky, zvyšky odevov a textilu, gauče, matrace, koberce či dosky. Na likvidáciu tohto odpadu samospráva každoročne vynakladá z mestského rozpočtu desaťtisíce eur.

"Od začiatku roka odstránili verejnoprospešní pracovníci a zmluvné spoločnosti z územia mesta viac ako 20 čiernych skládok. Ak prirátame rozptýlený komunálny odpad po sídliskách, s ktorým sa denne pasujú aktivační pracovníci a viac ako 300 ton odpadkov vyzbieraných Banskobystričanmi počas upratovacej akcie Za krajšie mesto, dostávame sa k finančným nákladom 40.000 eur," doplnil Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev banskobystrického magistrátu.

V tomto roku vyčistili napríklad okolie útulku Prístav na Tulskej ulici, cyklochodník na Mičinskej ceste, lokalitu pri železničnej trati v Uľanke či v bývalom areáli práčovní a čistiarní Majer, ale aj v parčíku na Ulici Ľ. Ondrejova v Kostiviarskej a v okolí národnej kultúrnej pamiatky Bárczyovský kaštieľ.