Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Banskobystrický kraj

B. BYSTRICA: Nové trolejbusy budú premávať aj do nemocnice

Na ilustračnej snímke nový trolejbus. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Trolejbusy budú mať aj kamerový systém schopný zaznamenať a následne vyhodnotiť celý priebeh jazdy.

Banská Bystrica 16. novembra (TASR) – Štyri nové nízkopodlažné trolejbusy, ktoré dnes uviedol Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB) do prevádzky, začnú naplno premávať od stredy (18.11.). Banskobystričanov povezú po najčastejšie využívaných trasách.

Trolejbusy zakúpili z nenávratného finančného príspevku z ministerstva životného prostredia vo výške asi 2 milióny eur v rámci projektu Zvýšenie podielu trolejbusovej dopravy v meste Banská Bystrica.

V súčasnosti mestskú hromadnú dopravu (MHD) pod Urpínom zabezpečuje 23 trolejbusov, 29 ekologických autobusov na zemný plyn a 21 naftových autobusov. Podľa DPMBB by sa aj tie mali v budúcom období postupne obnoviť za nové ekologické vozidlá. Za posledné roky sa MHD v Banskej Bystrici modernizovala v hodnote viac ako 20 miliónov eur.

"Som rád, keď sa podarí dobrá vec a toto je výsledok dobrej práce. Naše mesto sa môže pochváliť jedným z najmodernejších a najekologickejších vozidlových parkov MHD v strednej Európe. V rámci zmien pracujeme na vytvorení systému integrovanej dopravy, ktorému bude predchádzať výstavba novej autobusovej stanice. Chceme dosiahnuť, aby sa všetky druhy dopravy spojili na jednom mieste," uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

"Novými vozidlami doplníme vozidlový park nízkopodlažných trolejbusov na celkový počet 23 kusov, ktoré prednostne nasadíme na linky č. 1, 3 a 6 smerujúce do najzaťaženejších oblastí, najmä do areálu Rooseveltovej nemocnice, k stredným školám na Tajovského ulici a na sídlisko Fončorda," doplnil riaditeľ DPMBB Miroslav Snopko.

Keďže prvoradá je bezpečnosť cestujúcich, súčasťou trolejbusov je aj kamerový systém schopný zaznamenať a následne vyhodnotiť celý priebeh jazdy.

Dopravca SAD Zvolen v roku 2009 uspel v projekte Ekologizácia verejnej dopravy v Banskej Bystrici, realizovanom cez Operačný program Životné prostredie na ministerstve životného prostredia. Do prevádzky bolo zaradených 15 nízkopodlažných autobusov s pohonom na zemný plyn, v hodnote viac než 3,9 milióna eur.

V roku 2011 bol Dopravný podnik, a. s., rovnako úspešný v projekte Náhrada autobusovej verejnej dopravy trolejbusovou dopravou v meste Banská Bystrica a doplnil systém MHD v meste o 19 nízkopodlažných trolejbusov v hodnote asi 7,8 milióna eur.

V decembri 2012 bolo odovzdaných 14 kĺbových autobusov na ekologický pohon CNG v rámci projektu Zníženie emisií znečisťujúcich látok v ovzduší prostredníctvom plynofikácie verejnej dopravy v Banskej Bystrici v hodnote presahujúcej 5,6 milióna eur.