Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

NAHLÁSIL HO a dobre urobil: Nafúkal viac ako 4 promile

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Muž zo Slovenskej Ľupče viedol v utorok 22. januára krátko popoludní Audi A6 po Partizánskej ceste v smere od centra Banskej Bystrici na Jegorovovu ulicu, kde chcel auto zaparkovať.

Banská Bystrica 24. januára (TASR) - Až 4,25 promile alkoholu v dychu namerali policajti 30-ročnému vodičovi v Banskej Bystrici po tom, ako ich na jeho podozrivú jazdu upozornil občan.

Muž zo Slovenskej Ľupče viedol v utorok 22. januára krátko popoludní Audi A6 po Partizánskej ceste v smere od centra mesta na Jegorovovu ulicu, kde chcel auto zaparkovať.

"Podozrivá jazda vodiča neunikla všímavému občanovi, ktorý kontaktoval políciu. Hliadka vodiča vyzvala, aby sa podrobil dychovej skúške na zistenie alkoholu. Pri prvej dychovej skúške mu policajti namerali 4,13 promile a pri opakovanej 4,25 promile," uviedla pre TASR banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Policajti vodičovi obmedzili osobnú slobodu a po vykonaní procesných úkonov ho umiestnili do policajnej cely. Poverený príslušník spracoval podnet na ukončenie veci v superrýchlom konaní.

Podľa Faltániovej je tento vodič držiteľom vodičského oprávnenia viac ako desať rokov a doposiaľ sa nedopustil žiadneho priestupku v cestnej premávke. "Z toho vyplýva, že nejde o nezodpovedného vodiča, ale možno o človeka, ktorý svoj problém riešil alkoholom," konštatovala a zdôraznila, že vodiči, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu nad jedno promile, prípadne pod vplyvom inej návykovej látky, alebo odmietnu vyšetrenie na ich zistenie, sa dopúšťajú trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Hrozí im za to trest odňatia slobody až na jeden rok. 

Policajti pritom na mieste zadržia vodičský preukaz a vodiča predvedú na príslušný policajný útvar, kde sa rozhoduje aj o tom, či sa nepodrobí pod dohľadom psychiatra aj preskúmaniu zdravotnej spôsobilosti vo vzťahu k závislosti od týchto látok.