Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci B. Bystrice zvýšili plat primátorovi, dostane takmer 4800 eur

Na archívnej snímke primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko Foto: TASR/Branislav Račko

Po schválení pozmeňujúceho návrhu o navýšení o 70 percent bude necelých 4800 eur.

Banská Bystrica 19. apríla (TASR) – Mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasili zvýšenie platu primátorovi Banskej Bystrice Jánovi Noskovi. Za tento návrh nehlasovali prítomní poslanci z klubu Banskobystrická alternatíva.

Podľa zákona automatická valorizácia, ktorá vychádza z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci rok, síce nepodlieha schváleniu mestského zastupiteľstva (MsZ), no poslanci môžu rozhodnúť o navýšení platu do zákonom prípustnej výšky 70 percent.

Ako uvádza dôvodová správa, primátorovi mesta podľa zákona patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok, a násobku 3,19, ktorý platí v prípade mesta do počtu 100.000 obyvateľov. Výsledný plat môže MsZ svojím rozhodnutím zvýšiť až na maximum. To sa dnes aj udialo na základe pozmeňujúceho návrhu.

Podľa dôvodovej správy po valorizácii, keď priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve SR za rok 2015 dosiahla 883 eur a pri doterajšom 60-percentnom navýšení, mal byť plat primátora zaokrúhlene okolo 4500 eur. Po schválení pozmeňujúceho návrhu o navýšení o 70 percent bude necelých 4800 eur.