Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Matejovom dome historik a návštevníci odkrývali obraz Ľ. Štúra

Neskorogotický Matejov dom (uprostred) medzi katolíckym Kostolom sv. Kríža (vpravo) a vstupom do cintorína cez mestské hradby (vľavo). Foto: TASR - Dušan Hein

K najznámejším umeleckým stvárneniam Štúra sa radí zobrazenie jeho plamennej reči na zasadnutí uhorského snemu či vyobrazenie atmosféry z návštevy štúrovcov u básnika Jozefa Hollého.


Banská Bystrica 19. júna (TASR) – Spoznávanie histórie a tradícií z regiónu v rámci cyklu prednášok Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Čo sa skrýva v depozite pokračovalo v utorok podvečer Odkrývaním obrazu Ľudovíta Štúra. Návštevníci v Matejovom dome spoznali život a tvorbu popredného miestneho maliara 20. storočia Júliusa Flacheho a jeho výtvarné vyobrazenie jednej z najväčších osobností našich dejín.

Ako konštatovala Gabriela Benčová, manažérka SSM, k najznámejším umeleckým stvárneniam Štúra sa radí zobrazenie jeho plamennej reči na zasadnutí uhorského snemu, vyobrazenie atmosféry z návštevy štúrovcov u básnika Jozefa Hollého či maľba tohto politika, historika a jazykovedca stojaceho v čele nebojácnych slovenských dobrovoľníkov.

"K spomínaným známym podobizniam Štúra možno zaradiť aj olejomaľbu Júliusa Flacheho z 50. rokov 20. storočia s názvom Ľudovít Štúr," uviedla Benčová.

Júliusovi Flachemu, rodákovi z Budapešti, ešte počas služby v armáde učarovala Banská Bystrica, a tak sa po jej skončení rozhodol usadiť práve v tomto meste. Prejavil tam svoj talent, nielen vo výtvarnom umení, ale svoje myšlienky vyjadril i ako spisovateľ, publicista či aktívny organizátor výtvarného a kultúrneho života v meste pod Urpínom.

"Historik SSM Rastislav Molda sa vo svojej prednáške sústredil tiež na to, ako Flache, ktorý detstvo a mladosť prežil v období silnejúcej maďarizácie na pozadí idey jednotného maďarského Uhorska, namaľoval v 50. rokoch 20. storočia portrét slovenského národovca Štúra. Za jedno z možných vysvetlení historik uvádza zmeny spoločenských pomerov, ktorým musel Flache prispôsobiť svoju tvorbu. Medzi jeho dielami v neskoršom období sa nachádzajú ľudové motívy, portréty popredných politikov či partizánov. Obraz Štúra namaľoval na objednávku Krajského osvetového strediska v Banskej Bystrici a to takmer sto rokov po jeho smrti. O niekoľko rokov neskôr sa jeho obraz stal neoddeliteľnou súčasťou výtvarného fondu SSM," priblížila Benčová.