Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Tohtoročné štiavnické filmové letné 4 živly budú o mladosti

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Organizátori podujatia s 18-ročnou tradíciou za tohtoročnú tému zvolili Mladosť a program zostavili z filmov a sprievodných podujatí, ktoré s témou súvisia.

Banská Štiavnica 19. júla (TASR) - Aj tento rok sa v Banskej Štiavnici uskutoční Letný filmový seminár 4 živly. Organizátori podujatia s 18-ročnou tradíciou za tohtoročnú tému zvolili Mladosť a program zostavili z filmov a sprievodných podujatí, ktoré s témou súvisia. Podľa výkonného riaditeľa seminára Ondreja Starinského sa výber témy ukázal ako šťastné riešenie. "Podarilo sa nám vybrať veľmi zaujímavé filmy a vytvoriť jednu z najsviežejších kolekcií, aké sme na 4 živloch doteraz mali," podotkol.

Rokmi preverené klasické diela striedajú v programe novinky, priestor okrem hraného filmu dostáva aj film dokumentárny, animovaný či experimentálny. Počas piatich letných dní si tak návštevníci budú môcť vychutnať napríklad legendárny americký hudobný film Sláva (r. Alan Parker, 1980), škandinávsku rodinnú fresku Fanny a Alexander (r. Ingmar Bergman, 1982), ale aj niekoľko aktuálnych festivalových hitov v slovenskej premiére.

Špeciálnu pozornosť venujú organizátori nemeckým filmom. „Počas zimnej verzie seminára, ktorá každoročne predchádza väčšiemu letnému podujatiu, sme v spolupráci s Goetheho inštitútom predstavili podžáner tzv. nemeckého mumblecoru. Stretol sa s veľkým úspechom a my sme sa rozhodli zaradiť do programu letných 4 živlov trojicu filmov, ktoré naznačujú, ako k fenoménu mladosti pristupujú súčasní nemeckí filmári,“ vysvetlil Starinský.

Ešte podrobnejšie sa budú 4 živly venovať detstvu a dospievaniu na území našej domoviny od 60. rokov po súčasnosť. Často úsmevné konfrontácie si budú môcť návštevníci podľa Starinského vychutnať nielen v banskoštiavnickom kine či novej sále kultúrneho centra, ale aj v miestnom amfiteátri s výhľadom na nočné mesto. Okrem tradičných premietacích priestorov sa však môžu tešiť aj na projekciu na nádvorí Starého zámku, na miestnom futbalovom štadióne či vlakovej stanici.

Organizátori pri téme Mladosť nezabudli ani na najmenšie publikum a pre deti a ich rodičov pripravia bohatý program pozostávajúci z filmových premietaní, hudobného workshopu a animačných tvorivých dielní. Pre dospelých bude pripravený sprievodný program pozostávajúci z prednášok, koncertov, výstav a inštalácií výtvarných diel partnerského workshopu nových médií a svetelného dizajnu.

V poradí 18. ročník Letného filmového seminára 4 živly sa v Banskej Štiavnici uskutoční v dňoch 10. až 14. augusta.