Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Bábätká dostali ku Dňu detí vzácny darček, postráži ich dych

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zdravotnícka pomôcka je účinným prostriedkom monitorovania porúch dýchania u novorodencov, čím pomáha v prevencii SIDS.

Banská Bystrica 3. júna (TASR) – Bábätká na Neonatologickej klinike SZU pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici dostali ku Dňu detí vzácny darček. Postráži ich dych. Ako dnes TASR informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, tri monitory dychu darovala klinike Nadácia Križovatka.

Mimovládna nezisková organizácia vznikla s cieľom pomáhať deťom ohrozeným syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Zdravotnícka pomôcka je účinným prostriedkom monitorovania porúch dýchania u novorodencov, čím pomáha v prevencii SIDS. "Snažíme sa vybaviť monitormi dychu všetky novorodenecké oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky," uviedla riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

Banskobystrická klinika má spolu 33 novorodeneckých lôžok. Nadácia ju od roku 2008 pomohla vybaviť spolu 19 monitormi. Časť zakúpila aj nemocnica a dnes má takmer každé bábätko postieľku vybavenú "strážcom" jeho dýchania.

"Monitory, tak ako každá technológia, sa časom opotrebúvajú a aj tie naše je potrebné meniť. Hoci máme vybavenú takmer celú kliniku, veríme, že Nadácia Križovatka sa bude tomuto druhu pomoci venovať ešte veľmi dlho," dodala prednostka kliniky Jana Nikolinyová.

Nadácia v spolupráci s Neonatologickou klinikou Rooseveltovej nemocnice zabezpečuje i zapožičiavanie monitoru dychu pri odchode novorodenca z pôrodnice. Dokonca je možné ho doručiť aj priamo domov. Túto možnosť už využilo 514 mamičiek, ktoré rodili v banskobystrickej nemocnici.