Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Prvých sto záujemcov získa knihu o pamiatkach B. Bystrice bezplatne

Banská Bystrica Foto: TASR/Jozef Ďurník

V druhom pokračovaní knihy čitateľ nájde popísané cenné pamiatky zozbierané a vyhlásené v rokoch 2012 až 2014.


Banská Bystrica 17. apríla (TASR) – V meste pod Urpínom sa nachádza mnoho pamätihodností, ktoré si miestni obyvatelia ani nevšimnú, alebo o nich ani netušia, či už ide o budovy, sochy, pamätné tabule, hroby, ale aj osobnosti, udalosti i pamätné dni. Pre Banskobystričanov a návštevníkov preto vychádza v spolupráci so Stredoslovenským múzeom publikácia nazvaná Pamätihodnosti mesta Banská Bystrica 2. Je to už jej druhé vydanie a v pondelok (18.4.) ju bude môcť prvých sto záujemcov získať bezplatne v Informačnom centre v priestoroch radnice na Námestí SNP. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

V druhom pokračovaní knihy čitateľ nájde popísané cenné pamiatky zozbierané a vyhlásené v rokoch 2012 až 2014. Zoznam pamätihodností sa rozrástol napríklad o bývalý parčík kráľovnej Alžbety, lipu pri Evanjelickej fare v Radvani, starý pivovar, pamätnú tabuľu venovanú na počesť Imricha Ďuricu, slávnostný erb Banskej Bystrice i Thurzovsko-fuggerovskú spoločnosť. K osobnostiam pribudli aj Ján Levoslav Bella či Viliam Paulíny. Pre potreby regionálnej výchovy ju samospráva venuje do všetkých základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

"Môžeme byť hrdí na to, že súpis hmotných i nehmotných pamätihodností Banskej Bystrice sa rozrastá. Pri pohľade na mená umelcov, pedagógov, spisovateľov, priekopníkov v oblasti vedy a priemyslu je jasné, že mesto pod Urpínom má stabilné základy v podobe intelektuálnej elity. Som presvedčený, že okrem prehľadnej sumarizácie faktografických údajov, systematicky zoradených do kategórií, je publikácia výnimočným zdrojom inšpirácie a obrazom bohatstva Banskej Bystrice," konštatoval primátor Ján Nosko.

"Od roku 2011 registrujeme viac ako sto pamätihodností. V druhom pokračovaní publikácie sa čitateľ dozvie zaujímavé informácie o zvoniciach v Kostiviarskej, Majeri, Rakytovciach a v Senici. Do knihy bolo rozhodnutím Komisie pre pamätihodnosti mesta zaradené napríklad aj príslovie: "Vás je ako Sásovänov". Sásovčania sa totiž už odjakživa radi zúčastňovali rôznych podujatí vo veľkom počte," priblížila Jana Pelikánová z oddelenia kultúry mestského úradu a koordinátorka projektu.