Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica posilní zber odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Pokutám sa nevyhnú ľahostajní občania.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) – Nedodržiavanie harmonogramu zberu nadrozmerného odpadu, parkovanie áut pred kontajnerovými stojiskami, nefunkčné smetné nádoby, ale aj nesprávne nakladanie so stavebným odpadom - to je len niekoľko dôvodov, prečo sú banskobystrické sídliská plné neporiadku a špiny. Tvrdí to vedenie magistrátu, ktoré sa rozhodlo posilniť zber komunálneho a nadrozmerného odpadu a zároveň zavádza aj opatrenia voči nedisciplinovaným a ľahostajným obyvateľom.

Ešte začiatkom marca inicioval primátor Ján Nosko rokovanie so všetkými zmluvnými spoločnosťami, ktoré v Banskej Bystrici zabezpečujú vývoz odpadu (ICEKO-ONYX, PUFEKO a Marius Pedersen).

"Na základe pravidelných kontrolných obhliadok v teréne, ale i podnetov od Banskobystričanov dlhodobo vnímam alarmujúci stav kontajnerových stojísk plných komunálneho, no najmä nadrozmerného odpadu. So spoločnosťami, mestskou políciou a odbornými útvarmi úradu sme prijali niekoľko opatrení. Z času na čas je potrebné prehodnotiť a skvalitniť existujúci systém, ale veľakrát je to najmä o nás. Mali by sme začať od seba," konštatoval Nosko.

Najväčším problémom je nedisciplinovanosť niektorých obyvateľov, ktorí nedodržujú harmonogram zberu nadrozmerného odpadu. Hoci samospráva realizuje jeho odvoz nad rámec zákona – dvanásťkrát v roku (zákon stanovuje minimálny zber dvakrát za rok), k znečisťovaniu kontajnerových stojísk nábytkom, nepotrebným oblečením či sanitou dochádza opakovane mimo stanovených termínov. Problémom je tiež parkovanie áut pred kontajnermi, ktoré bránia zmluvným spoločnostiam, najmä počas víkendov, v manipulácii so smetnými nádobami. V niektorých lokalitách tak dochádza k preplňovaniu nádob. Výnimkou nie je ani ukladanie drobného stavebného odpadu do niektorých nádob na komunálny odpad či nakladanie s opotrebovanými pneumatikami.

"K prijatým opatreniam patrí posilnenie zberu zmesového komunálneho a nadrozmerného odpadu, čím sa nám navýšia náklady približne o 25.000 eur. Terénni pracovníci mestského úradu budú denne kontrolovať výkon zmluvných spoločností a dodržiavanie harmonogramu vývozu odpadu. Mestská polícia bude aktívne monitorovať problematické lokality a v prípade odhalenia pôvodcov odpadu im môže udeliť pokutu do výšky 33 eur. Tá sa však môže v priestupkovom konaní vyšplhať do výšky 1500 eur," informoval vedúci Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu Peter Suchý.

Ako dodal, posádky, ktoré zabezpečujú zber odpadu opakovane upozornili, aby umiestňovali kontajnery po ich vyprázdnení na svoje miesto. Smetiari sú tiež povinní bezodkladne nahlasovať ich zlý technický stav na opravu, prípadne okamžitú výmenu.

Primátor v tejto súvislosti vyzval Spoločenstvá vlastníkov bytov na súčinnosť a spoluprácu. "V prípade, že niekoho zbadáte, ako vynáša nadrozmerný odpad ku kontajnerom mimo stanovených termínov, okamžite kontaktujte mestskú políciu. Je to ten najmenší krok, ktorý môže každý z nás urobiť. Som presvedčený, že preventívnymi opatreniami a s pomocou občanov sa nám podarí urobiť z nášho mesta čistejšie a kvalitnejšie miesto pre život."