Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Pre oslavy SNP bude obmedzená doprava v Banskej Bystrici

Pre oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici budú už od 8.00 h do 20.00 h platiť na cestách výrazné dopravné obmedzenia. Polícia niektoré ťahy uzavrie.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) – Vodiči, ktorí v piatok (29. 8.) smerujú do Banskej Bystrice a jej okolia, by mali byť nanajvýš opatrní. Pre oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici budú už od 8.00 h do 20.00 h platiť na cestách výrazné dopravné obmedzenia. Polícia niektoré ťahy uzavrie. Návštevníci sa do centra mesta na autách nedostanú.

Ako informovala polícia, v smere od Zvolena do Banskej Bystrice uzatvorí rýchlostnú cestu R1, od sochy na vysokom podstavci ešte pred mestom, až po banskobystrickú križovatku Hušták. Vodiči ďalej môžu pokračovať po obchvate.

Polícia ďalej uzatvorí cestu I/69 z letiska Sliač do Banskej Bystrice, od križovatky "Na rožku" v Sliači, po "AAA Auto" až po výjazd na most - výjazd na rýchlostnú cestu R1.

Obchádzková trasa na ceste I/69 je v smere Sliač – Veľká Lúka - Hronsek – Vlkanová – Badín – Banská Bystrica.

Uzatvorená bude aj štvorprúdová cesta I/66 pri Hrone, a to od križovatky Hušták po križovatku s miestnou komunikáciou Námestie slobody/Cesta k Smrečine.

Obchádzková trasa na ceste I/66 bude zabezpečená prejazdom po severnom obchvate rýchlostnej cesty R1 a následnými zjazdmi na miestne komunikácie v meste.

Premávku v miestach uzávierky budú riadiť policajné hliadky.

Režim mestskej hromadnej dopravy na ceste I/66 polícia obmedzí až od 9.00 h s predpokladaným ukončením o 16.00 h až 18.00 h.

Počas osláv SNP bude centrum mesta uzavreté a s ním aj miestne cesty. Ide o ulice Kapitulská, Cikkerova, Švantnerova, Národná, Námestie slobody, ulica Československej armády, Kollárova, Námestie Š. Moysesa, Skuteckého ulica, Bakossova, Komenského, Železničiarska a Robotnícka.

Polícia opätovne upozorňuje návštevníkov na vstupy, ktorými sa dostanú do dejiska osláv. Pre verejnosť slúžia vstupy od Hornej ulice - miesta nazývaného "Kakatka", od Námestia slobody, hotela LUX, z ulice ČSA (kataster) a Štefánikovho nábrežia. Všade pri vstupoch budú bezpečnostné brány s detektormi a každý návštevník osláv sa musí podrobiť kontrole. S týmto zdržaním by mali ľudia počítať a prísť skôr.

Vstup od ulice Kapitulská, kde je lietadlo, bude tento raz pre verejnosť úplne uzatvorený. Je vyhradený len pre oficiálne návštevy a VIP hostí.

Oficiálny program osláv sa začína o 11.00 h preletom stíhačiek a kladením vencov na Pamätníku SNP. O 12.00 má nasledovať slávnostné zhromaždenie s príhovormi našich najvyšších ústavných činiteľov. Po nich vystúpi ruský spevácky vojenský zbor Alexandrovci. Program bude pokračovať vystúpením SĽUK-u, predstaví sa aj koncertný súbor vzdušných síl USA v Európe USAFE Band a orchester Bobana a Marka Markoviča. Organizátori však museli z programu vypustiť koncert českej speváčky Marie Rottrovej, ktorá sa ospravedlnila pre chorobu.