Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vila D. Skuteckého je uzavretá, reštaurujú a skúmajú jeho maľby

Archívny záber. Foto: TASR/František Iván

Na otvorenie a postupné odhaľovanie zreštaurovaných malieb a ich analýz sa návštevníci môžu tešiť už od marca 2019, informovala Katarína Baraníková.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) – Stála expozícia vo vile Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici je od stredy dočasne zatvorená z dôvodu reštaurovania, digitalizovania a skúmania umelcových malieb zo zbierky Stredoslovenskej galérie (SSG) a Slovenskej národnej galérie (SNG). Otvoriť by ju mali v marci 2019. TASR o tom v stredu informovala Katarína Baraníková z banskobystrickej SSG.

"Na otvorenie a postupné odhaľovanie zreštaurovaných malieb a ich analýz sa návštevníci môžu tešiť už od marca 2019. Ako prvé odhalíme najznámejšie dielo Trh v Banskej Bystrici. Obraz predstavíme v zreštaurovanej podobe a priblížime jeho pútavý príbeh, históriu vzniku a migráciu v zbierkach, ako aj interpretáciu a identifikáciu ústredných postáv námetu maľby. Na projekte reštaurovania a výskumu malieb Dominika Skuteckého spolupracuje SSG so SNG, reštaurátorom Miroslavom Slúkom, chemičkou Stanislavou Trginovou a kurátorkou zbierky umenia 19. storočia SNG Katarínou Beňovou," priblížila Baraníková.

Reštaurovanie a výskum z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a diela významného maliara sa reštaurujú i vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja.