Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskoštiavničanom chýba záchranka s lekárom, spisujú petíciu

Na ilustračnej snímke Banská Štiavnica Foto: TASR/Dušan Hein

Petíciu účasťou v petičnom výbore podporili štiavnickí lekári, ale aj niektoré známe osobnosti, ktoré majú blízky vzťah k mestu, alebo v ňom žijú.

Banská Štiavnica 18. apríla (TASR) - V Banskej Štiavnici dnes začali so zbieraním podpisov pod petíciu za urýchlené zriadenie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Iniciátori petície upozorňujú na to, že v meste sú momentálne iba dve záchranky bez lekára (rýchla zdravotnícka pomoc - RZP) a inak žiadna urgentná zdravotná starostlivosť.

"Mesto a región, zaradené na Zozname svetového dedičstva UNESCO, nemá už niekoľko rokov urgentnú zdravotnú starostlivosť zabezpečenú lekárom. To v praxi znamená, že v prípade úrazu, náhleho zhoršenia zdravotného stavu alebo inej kritickej situácie dostanú obyvatelia alebo návštevníci tejto turistickej destinácie urgentnú lekársku pomoc rádovo o desiatky minút, alebo musia byť transportovaní do niektorej z nemocníc vo vzdialenosti 35-55 km," uvádzajú signatári petície.

V meste pritom žije 10.000 obyvateľov, okres má 17.000 obyvateľov a odhadovaná ročná návštevnosť je približne 200.000 návštevníkov, prevažná časť z nich v letnej sezóne. Problém sa podľa signatárov stal ešte vypuklejší po zrušení interného a gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v miestnej nemocnici iba pred niekoľkými dňami, pričom oddelenie urgentnej medicíny bolo zrušené už dávnejšie a v meste nie je ani lekárska služba prvej pomoci.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR potvrdilo zriadenie ambulancie rýchlej lekárskej pomoci od 1. septembra 2016. Prevádzkovať ju bude Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava. "O zmenu typu ambulancie RZP v Banskej Štiavnici na ambulanciu RLP požiadala Záchranná zdravotná služba Bratislava ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo žiadosti štátnej príspevkovej organizácie ZZS Bratislava s účinnosťou od 1. septembra 2016 vyhovelo," uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

Ako ďalej uviedla, táto skutočnosť neovplyvní poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti vzhľadom na to, že do uvedeného termínu budú v Štiavnici k dispozícii dve ambulancie RZP a od septembra jedna RZP a jedna RLP. Vysvetlila, že proces zmeny ambulancie sa uskutočňuje v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a Výnosu MZ o personálnych normatívoch, pričom na ambulanciu RLP platia prísnejšie normatívy. "Záchranná zdravotná služba Bratislava preto musí do novej ambulancie RLP zabezpečiť obsadenie lekárskeho miesta – čo je proces, ktorý si vyžaduje nevyhnutný časový úsek. Neodkladná zdravotná starostlivosť je však v meste plynule zabezpečená – nedochádza k výpadku," dodala Pondelová.

Signatári petície však považujú tento termín za neskorý. “Prvý september je rozhodne neskoro, záchranku treba zriadiť ihneď, platíme si dane a odvody ako iní obyvatelia Slovenska, turistická sezóna sa práve začína, skrátka niet dôvodu, aby sme ďalšie štyri mesiace ostali bez urgentnej medicíny poskytovanej lekárom a pravdupovediac nemáme žiadne záruky, že na jeseň či dokonca v zime to bude lepšie,” podotkol člen petičného výboru Ján Roháč.

Petíciu účasťou v petičnom výbore podporili štiavnickí lekári, ale aj niektoré známe osobnosti, ktoré majú blízky vzťah k Banskej Štiavnici alebo v nej žijú, napríklad Zdenka Predná, Jana Kirschner, Oskar Rózsa či Magda Vášáryová. Po získaní dostatočného počtu podpisov bude petícia doručená Ministerstvu zdravotníctva SR.