Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystričania počas Dušičiek nezabúdajú ani na hroby spisovateľov

Na snímke starý hrob na evanjelickom cintoríne v banskobystrickej mestskej časti Radvaň. Banská Bystrica, 2. november 2015. Foto: TASR

Počas Sviatku všetkých svätých i dnešnej Pamiatky zosnulých boli na ich hroboch kvety a horeli kahance.

Banská Bystrica 2. novembra (TASR) – Na cintorínoch v Banskej Bystrici našli miesto svojho posledného odpočinku mnohé známe osobnosti, významní dejatelia, spisovatelia, hudobní skladatelia, dramatici, architekti či osobnosti cirkevného života. Dokazujú to aj informačné tabule s dlhým zoznamom mien a mapkou hrobov, ktoré sú umiestnené pri vchodoch na cintoríny. Počas Sviatku všetkých svätých i dnešnej Pamiatky zosnulých boli na ich hroboch kvety a horeli kahance. Banskobystričania na nich nezabúdajú.

Ako pre TASR pripomenula Jana Borguľová, publicistka a múzejníčka, spisovateľ Ladislav Ťažký hovorieval: "Cintoríny sú kamenné knihy. Tie povedia kto a ako žil... Cintoríny sú múzeá mŕtvych a učebnicou živých..."

Pred tromi rokmi práve Borguľová s kolektívom stála pri zrode nového Sprievodcu po banskobystrických cintorínoch, ktorý ponúka prehľad o pochovaných osobnostiach. Podľa nej mesto pod Urpínom je jedno z mála slovenských miest, kde podrobne zmapovali ich miesta posledného odpočinku. Sprievodcu je možné "prelistovať" si aj na webovej stránke mesta.

"Na Námestí Štefana Moysesa sa nachádza rozsiahly rímskokatolícky cintorín, kde snívajú svoj večný sen priekopník lesníctva Jozef Dekret Matejovie, hudobní skladatelia Ján Egry, Ján Móry, Svetozár Stračina, ale aj matka banskobystrického rodáka Jána Cikkera. Takisto je tam rodina známych tlačiarov Macholdovcov, biskup Andrej Škrábik, literáti Izidor Žiak Somolický, Mikuláš Kováč, Zlata Solivajsová, umelci z domácich divadiel ako operný spevák Štefan Babjak, bábkari manželia Zarembovci, Štefan Píšša, spevák a pedagóg Ladislav Longauer, herečka Zora Paulendová, ale aj známy rozhlasový herec a dramaturg Emil Fillo a herečka Beta Poničanová. Celkom nedávno k nim pribudol herec Ivan Palúch," priblížila Borguľová.

Evanjelický cintorín v Lazovnej ulici dlhodobo patrí k významným miestam národnej histórie.

"Odpočíva tam štúrovský básnik Ján Botto, spisovatelia Martin Rázus a Terézia Vansová, Juraj Slávik Neresnický, Alexader Matuška, Alžbeta Gollnerová-Gwerková, Žela Inovecká, evanjelický biskup Ján Bakoss, výtvarní umelci Edmund Gwerk, Július Flaché, Andrej Stollmann, Elena Bellušová, hudobný skladateľ Viliam Figuš-Bystrý, aktéri SNP bratia Veselovci, Ladislav Sára, Samo Máľach Petrovský, ďalej významný architekt Ladislav E. Hudec, predstavitelia verejného života Július Cesnak, Andrej Hanzlík, Ján Slávik, Teofil Stadler, pedagógovia a vedci Andreas Zipser, Ľudovít Grossmann, Ján Kmeť, bábkar Anton Anderle a ďalší," vymenovala Borguľová.

Evanjelickému cintorínu v Radvani zasa dominuje náhrobok štúrovského básnika Andreja Sládkoviča a židovskému hrob významného maliara Dominika Skuteckého.

"Do urnového hája v Kremničke boli z radvanského evanjelického cintorína premiestnené ostatky priekopníkov tohto druhu pochovávania, spisovateľky a dramatičky Viery Markovičovej-Zátureckej a jej manžela Karola. Ten sa ako bankový úradník podieľal na finančnom zabezpečení SNP a záchrane zlatého pokladu uloženého v trezoroch banky," dodala Borguľová.