Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Prvým tohtoročným novorodencom v Banskej Bystrici je Adam

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Chlapčeka porodila mamička Mária o 6.30 hod v Roosveltovej nemocnici.

Banská Bystrica 1. januára (TASR) - Chlapček, ktorému rodičia dali meno Adam, je prvým dieťaťom roku 2015, ktoré sa narodilo v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Na svet prišiel o 6.30 hod.

"Adamko mal po narodení 54 centimetrov a vážil 4320 gramov. "Je tretím dieťaťom 33-ročnej Márie Fabušovej z Banskej Bystrice," povedal TASR zástupca prednostu Gynekologicko-pôrodnickej kliniky SZU Eduard Škerlík.


Klasický pôrod bol bez problémov. Rodička prišla na oddelenie len tri hodiny predtým. Mamičke bol už podľa Škerlíka zablahoželať aj nový banskobystrický primátor Ján Nosko.

Vo Zvolene majú Martina


Prvým tohtoročným bábätkom, ktoré sa narodilo vo zvolenskej nemocnici, bude paradoxne Banskobystričanka. Malá Alžbeta takmer s ideálnymi mierami 3220 gramov a 52 centimetrov prišla na svet o druhej hodine a dvadsiatej minúte.

Ako pre TASR uviedla Marta Csergeová, hovorkyňa spoločnosti AGEL SK, ktorá zvolenskú nemocnicu spravuje, v minulom roku priviedli zdravotníci zvolenskej nemocnice na svet celkom 959 detí, z toho 466 dievčatiek a 493 chlapčekov. "Počet pôrodov oproti roku 2013 vzrástol o rekordných 66 bábätiek," povedala.

Medzi novorodencami bolo pritom sedem dvojičiek. V septembri 2014 dokonca nemocničná pôrodnica zažila babyboom, keď sa narodilo až 105 bábätiek. Najmenej detí sa narodilo vo februári.

"Najčastejšími menami, ktorými pomenúvali mamičky a oteckovia svoje ratolesti v minulom roku, boli Nela, Natália, Nina, Viktória, Terézia pre dievčatká a z chlapčenských mien prevládali mená ako Jakub, Adam, Martin, Samuel a Matej," uviedla sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice Zvolen Iveta Bombalová.

Pôrodnica Nemocnice Zvolen sa v minulom roku v projekte Sprievodca pôrodnicami, podľa hodnotenia mamičiek, umiestnila ako prvá v Banskobystrickom kraji. V rámci Slovenska mamičky ohodnotili zvolenskú nemocnicu ako ôsmu najlepšiu. Izby na oddelení gynekológie a pôrodníctva sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek.