Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický primátor: Šalková je súčasťou mesta

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Prisľúbil, že v krátkom čase mesto zabezpečí vyriešenie hneď niekoľkých požiadaviek.



Banská Bystrica/Šalková 24. augusta (TASR) – Osamostatnenie Šalkovej od mesta Banská Bystrica, o ktoré sa obyvatelia tejto mestskej časti dlhodobo snažia, rezonovalo na nedávnom stretnutí Šalkovčanov s banskobystrickým primátorom Jánom Noskom v miestnom kultúrnom dome. "Nie som zástancom delenia, skôr hľadania spoločných riešení, aby sme uspokojili potreby obyvateľov. Preto budem konať tak, aby po štyroch rokoch môjho primátorovania mali pocit, že Šalková je súčasťou mesta a oni sú plnohodnotní Banskobystričania," konštatoval Nosko. Na základe podnetov zo stretnutia vedenie mesta chystá analýzu príjmov a výdavkov na jedného obyvateľa tejto mestskej časti.

Dlhodobý problém je aj kanalizácia

Hoci sú Šalkovčania na základe dlhoročných skúseností voči mestu skeptickí, primátor prisľúbil, že v krátkom čase mesto zabezpečí vyriešenie hneď niekoľkých ich požiadaviek. Pribudnú tam chýbajúce informačné tabule, elektronický merač rýchlosti, koše pre vodákov, stojiská na kontajnery a obnovia im aj autobusové zastávky.

"Mestskú časť Šalková považujem za veľmi aktívnu. Som vďačný za všetky podnety, ktoré odzneli a aj za tie, ktoré sa nepočúvajú ľahko. Už dnes nastavujeme harmonogram ich riešení podľa toho, čo nám umožňuje rozpočet či európske fondy" dodal Nosko.

K dlhodobým problémom miestnych patrí kanalizácia, ktorú má vo vlastníctve Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. Podľa vedenia mesta sa tento problém podarilo dostať do investičných akcií v budúcom období. Výjazd zo Šalkovej na hlavnú cestu I/66 je takisto tŕňom v oku. Mesto ešte v prvom polroku vyvolalo stretnutie so zástupcami Slovenskej správy ciest a dopravného inšpektorátu, ktorí však s požiadavkou osadenia semafora zatiaľ nesúhlasili. Šalkovčania by tiež privítali vybudovanie komunitného centra a multifunkčného ihriska.