Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskoštiavničania známu pôrodnicu rušiť nechcú, chystajú protest

Na snímke vstup na Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie banskoštiavnickej nemocnice 21. marca 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Spoločnosť Svet zdravia minulý týždeň oznámila, že miestne gynekologicko-pôrodnícke oddelenie presunú do nemocnice v Žiari nad Hronom.

Banská Štiavnica 29. marca (TASR) - Nesúhlas s rušením banskoštiavnickej pôrodnice chcú miestni vyjadriť aj prostredníctvom verejného protestného zhromaždenia. To jeho organizátori avizujú na štvrtok 31. marca o 14.00 h priamo pred miestnou nemocnicou.

"Doteraz sme mali plne funkčnú nemocnicu a jednu z najlepších pôrodníc na Slovensku. Chceme vyjadriť spoločne nesúhlas s jej zrušením," uviedla za organizátorov Janka Bernáthová. Podľa jej slov sa na zhromaždenie chystajú prísť mladé mamičky s kočíkmi, budúce matky, ženy, ale aj muži. "V meste bolo viacero ohnísk tohto protestu, my sme to len zosúladili do jedného termínu, aby bol ten protest úderný," dodala.

Spoločnosť Svet zdravia, ktorá banskoštiavnickú nemocnicu vlastní, minulý týždeň oznámila, že miestne gynekologicko-pôrodnícke oddelenie presunú do nemocnice v Žiari nad Hronom. Stať sa tak má do konca mája tohto roka. Dôvodom je podľa spoločnosti fakt, že oddelenie stratilo multiodborovú podporu pri riešení závažných stavov. Nemocnica v súčasnosti neprevádzkuje žiadne oddelenie, ktoré by poskytovalo urgentnú alebo akútnu zdravotnú starostlivosť. Spoločnosť navyše avizuje, že nemocnica v Banskej Štiavnici prejde postupnou reprofiláciou na lôžka pre dlhodobo chorých.