Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskú Bystricu čaká víkend plný piva, guláša, sliviek a krumplovníka

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Kto uprednostňuje zlatý mok, nemal by si dať ujsť Deň otvorených dverí banskobystrického pivovaru Urpiner.

Banská Bystrica 18. septembra (TASR) - Banskobystričania, obyvatelia blízkych dedín či návštevníci mesta i okolia môžu stráviť blížiace sa voľné dni podľa vône a chuti. Víkend im núka množstvo atraktívnych podujatí, na ktoré ich obce pozývajú.

Ako uvádza Informačné centrum Banská Bystrica, kto uprednostňuje zlatý mok, nemal by si dať ujsť v sobotu (19.9.) Deň otvorených dverí banskobystrického pivovaru Urpiner, ktorý sa začína o 11.00 h. Okrem exkurzie a pivných súťaží ponúka viacero akcií vrátane prvých 3000 nápojov zadarmo.

Gulášom a inými dobrotami to bude rozvoniavať na ihrisku v Malachove v sobotu Deň obce. V Hiadli zasa v rovnaký deň napoludnie odštartuje jubilejný desiaty ročník Hiadlovského krumplovníka, kde sa bude piecť tradičné jedlo zo zemiakov a múky. Nebudú chýbať súťaže o najdlhšiu zemiakovú šupku, o najrýchlejšieho škrabača kilogramu zemiakov i rajbača či najväčšieho siláka v držaní 25-kilogramového vreca zemiakov. O 18.00 h vystúpi skupina Polemic.

Špania Dolina v sobotu o 10.00 h opäť organizuje Slivkovú parádu, na ktorej sa bude tradičným spôsobom variť slivkový lekvár. Súčasťou podujatia je aj ochutnávka domácich špecialít zo sliviek a tiež súťaž o naj slivovicu. Ako bonus na návštevníkov špaňodolinskej Klopačky čaká filmový festival - výber najlepších filmov domácich a zahraničných filmových festivalov.

Nedeľa (20.9.) v meste pod Urpínom prinesie obvyklé Potulky mestom, ktoré sa tentoraz sústredia na prvých richtárov medeného mesta - Banskej Bystrice. Zraz účastníkov je o 14.00 h na Námestí SNP pri Mariánskom stĺpe.