Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Na meningokokovú meningitídu zomrelo dieťa, 14 ľudí má žltačku typu A

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medicínski odborníci nariadili preventívnu liečbu u 21 príbuzných, ktorí boli v kontakte s chorým dieťaťom. Lekársky dohľad potrvá do 10. apríla.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – Na meningokokovú meningitídu umrelo dvojročné dieťa z obce Šíd. Pochádzalo z prostredia s nízkym hygienickým štandardom. Informovala o tom dnes hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"V rámci hygienicko-epidemiologického monitoringu hlásili a aj potvrdili v závere uplynulého týždňa z infekčného oddelenia nemocnice Lučenec ochorenie na meningokokovú meningitídu u malého dieťaťa. Išlo o náhle vzniknuté ochorenie s perakútnym priebehom, malo vysoké teploty do 40 stupňov Celzia, vracalo a bolo malátne. V popoludňajších hodinách 31. marca ho odviezli na lekársku službu prvej pomoci a následne prijali na detské oddelenie lučeneckej nemocnice. Okolo polnoci lekári zistili petéchie - drobné červené bodky, ktoré sa vyskytujú na koži alebo na sliznici. Dieťa preložili na infekčné oddelenie, kde nadránom 1. apríla umrelo," priblížila Tolnayová.

Medicínski odborníci nariadili preventívnu liečbu u 21 príbuzných, ktorí boli v kontakte s chorým dieťaťom. Lekársky dohľad potrvá do 10. apríla.

Ako Tolnayová uviedla, z okresu Revúca epidemiológovia hlásili 11 prípadov vírusovej žltačky typu A z obcí Turčok a Sirk. Ochorenia zaznamenali u osôb žijúcich v lokalite s nízkym hygienickým štandardom. Všetky ochorenia sú v epidemiologickej súvislosti. Ochorenia zaznamenali v zariadeniach materskej a základnej školy. Pacientov hospitalizovali na infekčnom oddelení vo Všeobecnej nemocnici v Lučenci.

V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená všetkým deťom z dotknutých obcí vo veku od jedného do 15. roku aktívna imunizácia.

"K včerajšiemu dňu boli v epidemiologickej súvislosti potvrdené ďalšie tri ochorenia u detí vo veku štyri, osem a 11 rokov," dodala Tolnayová. Celkovo ide teda o 14 prípadov žltačky.