Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Poslanci zvýšili dotáciu na bábkarský festival i pre Štúdio tanca

Bábkové divadlo (ilustračné foto) Foto: TASR

Tento rok sa uskutoční jubilejný 20. ročník festivalu, v strednej Európe ide o jedinečné podujatie svojho druhu.


Pliešovce 4. apríla (TASR) - Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) schválili na dnešnom zastupiteľstve v Pliešovciach v okrese Zvolen navýšenie dotácie samosprávneho kraja o 10.000 eur pre Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) na tohtoročný festival Bábkarská Bystrica. Rovnako schválili dorovnanie financovania platov o 9000 eur pre Štúdio tanca na úroveň roku 2015.

Podľa predkladateľky návrhu Ľubice Laššákovej (Smer-SD) BDnR dostávalo v predchádzajúcich rokoch na tento významný bábkarský festival dotáciu od BBSK vo výške od 20.000 do 30.000 eur. Tentoraz však samosprávny kraj pridelil v rozpočte divadlu len 10.000 eur. Poslankyňa preto žiadala zvýšiť dotáciu aspoň na úroveň 20.000 eur. Dôvodila aj tým, že tento rok sa uskutoční jubilejný 20. ročník festivalu, v strednej Európe ide o jedinečné podujatie svojho druhu a zúčastňuje sa ho aj niekoľko zahraničných divadiel.

Pre Štúdio tanca žiadala zvýšiť príspevok na platy o 9000 eur. Ako uviedla, Štúdio má 15 zamestnancov, ale v rozpočte má peniaze iba na štrnástich. Predseda BBSK Marian Kotleba jej však oponoval, že nejde o nárokovateľnú položku, ale o osobné odmeny, ktoré zriaďovateľ nemusí do rozpočtu zahrnúť. Obom divadlám pritom vlani BBSK stopol dotáciu na tanečný festival a sériu predstavení s názvom Stop Extrémizmu!

Podľa poslanca Jána Šimka (nezávislý) kultúru každý vníma inak. On sám navrhol 9000 eur vyčleniť pre oblastné organizácie Matice slovenskej a Csemadok. To však poslanci v hlasovaní zamietli.