Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Lukáš Latinák sa stal patrónom Letnej banskej univerzity pre deti

Archívne foto Lukáša Latináka Foto: TASR/Pavel Neubauer

História siedmich banských miest inšpirovala banskobystrickú spoločnosť Mana k vzniku Letnej banskej univerzity v Banskej Bystrici, ktorá sa uskutoční od 8. do 9. júla a je určená pre deti.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) – História siedmich banských miest inšpirovala banskobystrickú spoločnosť Mana k vzniku Letnej banskej univerzity v Banskej Bystrici, ktorá sa uskutoční od 8. do 9. júla a je určená pre deti od deväť do 14 rokov. Jej ambasádorom počas prvého ročníka sa stal herec Lukáš Latinák.

"Stredoslovenská oblasť je známa výnimočnou baníckou históriou. Už v 14. storočí vznikol Zväz stredoslovenských banských miest, do ktorého patrili Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica, Pukanec, Nová Baňa, Ľubietová, Banská Belá a okolité obce. Boli významné najmä vďaka ťažbe drahých kovov, neskôr farebných kovov a železnej rudy, ale taktiež je nezanedbateľný ich vplyv na rozvoj banskej, úpravníckej, hutníckej techniky a technológie. História týchto miest nás inšpirovala k vzniku Letnej banskej univerzity," uviedla za organizátorov Monika Kováčová.

Počas nej môžu jej študenti zozbierať svoje vlastné geologické a banícke zážitky nad zemou i pod ňou. Program bude vyskladaný z rôznych prednášok, exkurzií, nových faktov, vedomostí či stretnutí so zaujímavými lektormi vo vybraných stredoslovenských banských mestách.

Letná banská univerzita sa skončí slávnostnou promóciou, počas ktorej budú známe mená jej prvých absolventov.

Podľa Kováčovej už počas týchto dní sa môžu tímy alebo jednotlivci stať na chvíľu skutočnými baníkmi, geológmi, historikmi, dobrodruhmi a riešiť na webovej stránke www.banskauniverzita.sk sériu populárno-náučných úloh.

"Spolu so sprievodcami, ktorými sú 'slečna' Kahancová, Vozík, Kladivko a večne nahnevaný Netopier, sa deti a tínedžeri postupne prekopávajú zadaniami zameranými na geológiu a stavbu našej zeme, mineralógiu, históriu baníctva na strednom Slovensku, technológiu tradičného baníctva, banícku kultúru a etnografiu, banícku akadémiu a školstvo na Slovensku. Na tých, ktorým sa podarí vyriešiť všetky úlohy do 20. júna, čakajú ceny, ktoré môžu vyhrať pre seba i pre celú triedu. Jednou z nich je tiež prednostný vstup na Letnú banskú univerzitu," dodala Kováčová.