Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Bezdomovci si pochutili na Dračom dychu s ázijskou príchuťou

Na snímke bezdomovci jedia kapustnicu počas vianočného obeda. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Všetci dostali aj balíčky so spodnou bielizňou, čiapkami, rukavicami, teplými ponožkami a potravinami, ktoré im venovali miestni podnikatelia a štedrí ľudia.

Banská Bystrica 24. decembra (TASR) – Až 70 litrov vianočnej kapustnice navaril pre ľudí bez domova, ktorí žijú v meste pod Urpínom, Karol Langstein, vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie banskobystrického magistrátu. Spoločne s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK) ju dnes servírovali pre asi 25 ľudí, ktorí prišli do areálu nocľahárne Večierka v Banskej Bystrici. Všetci dostali aj balíčky so spodnou bielizňou, čiapkami, rukavicami, teplými ponožkami a potravinami, ktoré im venovali miestni podnikatelia a štedrí ľudia.



Práve Langstein každoročne varí vianočnú kapustnicu, ktorú volajú Dračí dych. Sú v nej pikantné ingrediencie, veľa mäsa, svieže, údené, klobása i hríby.

"V tomto roku ten "drak" letel cez ázijské kopce. Nezohnali sme do kapustnice slovenské hríby, takže sú tam shitake, ktoré sú vraj zdravé, tak dúfam, že im chutilo. Počítam, že dnes sa zje desať až 15 litrov, zvyšok zamrazíme a budú jej mať dosť počas celých sviatkov, možno až do polovice januára," konštatoval pre TASR Langstein. Pod Urpínom je zvykom, že kapustnicu ľuďom bez domova podávajú na Štedrý deň, a teda nie deň či dva predtým.



Tradične dnes medzi bezdomovcov zavítal aj primátor Ján Nosko, ktorý im zavinšoval a oni jemu tiež. "Život je veľký režisér a mnohokrát sa ľudia nie svojou vinou dostanú do problémov, ktoré im spôsobia, že nemajú svoj vlastný domov a sú odkázaní na pomoc druhých. Vianoce sú tým obdobím, kedy si to viac uvedomujeme, slabším však treba pomáhať celý rok. Som rád, že táto tradícia v Banskej Bystrici pokračuje," reagoval primátor.

Podľa Langsteina v Banskej Bystrici žije stabilne okolo 250 bezdomovcov, ktorých podchycuje sieť mesta, SČK a charita. Ďalších zhruba 50 až 70 ľudí žije na ulici, žobrú, o pomoc nežiadajú a nechcú zmeniť svoj spôsob života.

SČK aj v tomto roku vychádza ľuďom bez domova v ústrety a oddnes až do 26. decembra nemusia ako každé ráno opustiť nocľaháreň. Môžu v nej zostať celé tri dni aj počas dňa.