Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

BREZNO: V meste sa objavil medveď, magistrát vyzýva k opatrnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Vysoký predpoklad stretu s medveďom je údajne v častiach Drakšiar, Rúry, Predné Hálny a Skalka.

Brezno 23. októbra (TASR) – Mestský úrad v Brezne vyzýva obyvateľov k obozretnosti a opatrnosti, keďže v častiach tohto horehronského mesta sa objavil medveď. Obyvatelia šelmu opakovane spozorovali medzi Drakšiarom a Prednými Hálnami. Brezniansky magistrát o tom informoval vo štvrtok (22.10.) na svojej webovej stránke na základe upozornenia občanov.

Vysoký predpoklad stretu s medveďom je údajne v častiach Drakšiar, Rúry, Predné Hálny a Skalka. Problémom sa už zaoberá mestská polícia spoločne s Lesmi mesta Brezno.

Ako nedávno pre TASR uviedol predseda Spoločnosti pre karpatskú zver (Carpathian Wildlife Society) Slavomír Finďo, od konca roka 2014 existuje už zásahový tím, a teda horúca linka, pre obce i mestá, kde sa nečakane vyskytnú medvede v blízkosti obydlí. Tím vycestuje na miesto, kde sa zviera vyskytlo a rozhodne, čo s ním ďalej. Tím spadá pod Štátnu ochranu prírody SR.

Finďo tiež pripomenul, že ak sa medveď, najmä menšie dospievajúce jedince dostanú blízko domov, môže to byť preto, že ho z teritória vytlačili veľké samce v rámci sociálnych konfliktov v medvedej populácii. K obydliam sa priblížia aj preto, že v lese nemajú dostatok bukvíc a žaluďov, ale v ovocných sadoch a záhradách je dosť jabĺk, hrušiek a sliviek.