Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici protestovali proti krajskému mesačníku Náš kraj

V nedeľu 13. apríla 2014 v Banskej Bystrici na Námestí SNP pred budovou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) skupinka ľudí protestne podpálila niekoľko výtlačkov a kópií najnovšieho vydania informačného mesačníka BBSK Náš kraj. Foto: TASR/Dušan Hein

Periodikum, ktoré mal Kotleba zneužiť na svoju vlastnú propagandu, sa nepáči ani banskobystrickým krajským poslancom.

Banská Bystrica 13. apríla (TASR) - Pred budovou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na Námestí SNP dnes niekoľko protestujúcich demonštratívne likvidovalo mesačník Banskobystrického kraja Náš kraj. Akciu organizovala Strana občianskej ľavice (SOĽ), svoje nie tomuto periodiku však prišli vyjadriť aj niekoľkí študenti zastupujúci mladých z Univerzity Mateja Bela (UMB), Akadémie umení v Banskej Bystrici a Technickej univerzity vo Zvolene.

SOĽ sa podľa jej predsedu Štefana Sládečka rozhodla reagovať v súvislosti s obsahovou stránkou posledného vydania mesačníka. "V inkriminovanom mesačníku Náš kraj sa objavilo viacero názorov, s ktorými nemôžu občania Slovenska súhlasiť, a my máme zato, že vyjadrili svoj nesúhlas už tým, že bolo prijaté jediné platné referendum v roku 2003, kde 93 percent zúčastnených voličov dalo mandát politikom, aby rokovali o vstupe do Európskej únie," podotkol Sládeček. Európska únia je tak už pre nás podľa jeho slov nevyhnutnosťou.

V dočasne inštalovanom odpadkovom koši neskôr noviny študenti aj podpálili. "Máme dosť fašistických prejavov pána Kotlebu a aj takouto možno radikálnejšou formou sme sa pripojili k SOĽ a povedali sme rázne nie pánovi Kotlebovi. Banská Bystrica nebude hnedá," poznamenal na margo protestnej akcie Peter Marcinčin z banskobystrickej UMB.

Obsahovou stránkou mesačníka Náš kraj sa tento týždeň zaoberala aj Okresná prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorá vec odstúpila na Obvodné oddelenie Policajného zboru Banská Bystrica - východ ako podozrenie zo spáchania prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Periodikum, ktoré vo svojom poslednom vydaní obsahuje oslavný text na obdobie vojnového Slovenského štátu a ktoré mal Kotleba zneužiť na svoju vlastnú propagandu, sa nepáči ani banskobystrickým krajským poslancom. V piatok 11. apríla na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva kraja prelomili veto predsedu BBSK a schválili rozpočet kraja, ktorý nepočíta s finančnými prostriedkami na vydávanie mesačníka.