Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrického Edisona si uctia pamätnou tabuľou na Benického dome

Na snímke pohľad na fontánu po jej slávnostnom spustení do prevádzky na Námestí SNP v Banskej Bystrici 30. apríla 2016. Foto: TASR - Branislav Račko

Pamätné tabule v Banskej Bystrici pripomínajú obyvateľom historické udalosti, ale i významné osobnosti.

Banská Bystrica 10. augusta (TASR) - Medzinárodne uznávaný odborník, vynálezca a priekopník vysielania televízie na Slovensku Karol Dillnberger prežil svoje detstvo, mladosť a podnikateľské roky v jednej z najkrajších historických budov na Námestí SNP v Banskej Bystrici, v Benického dome. Práve tam na jeho počesť vo štvrtok (11.8.) o 14.00 h odhalia pamätnú tabuľu.

Ako TASR informovala Jana Pelikánová z oddelenia kultúry banskobystrického magistrátu, ešte v roku 2015 schválili mestskí poslanci zápis svojho rodáka do Zoznamu pamätihodností mesta pod Urpínom v kategórii osobnosť.

"V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania je pod Dillnbergerovým menom registrovaných vyše 40 patentov, viacero odborných knižných publikácií, stovky odborných článkov, recenzií a posudkov. Bystrický rodák obľuboval hru na saxofón, preto aj akt odhalenia pamätnej tabule bude sprevádzať tento nástroj," priblížila Pelikánová. Dillnbergera mnohí označujú za banskobystrického Edisona.

Karol Dillnberger zomrel 11. augusta 1996 a počas viac ako 60-ročnej profesionálnej činnosti na Slovensku i v zahraničí významnou mierou prispel k výchove generácií absolventov štúdia elektrotechniky na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. Podľa Pelikánovej je známy myšlienkou: "Po nás prídu mnohí, mladší, aj lepší, lenže málokedy prídu prví."

Pamätné tabule v Banskej Bystrici pripomínajú obyvateľom historické udalosti, ale i významné osobnosti. V súčasnosti odborné útvary mestského úradu spolu so zástupcami príslušných inštitúcií pracujú na Zásadách narábania s pomníkmi, pamätníkmi a pamätnými tabuľami v meste. Materiál by mal regulovať a zabezpečiť dohľad samosprávy pri ich umiestňovaní či premiestňovaní.