Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Bývalý americký skinhed robí osvetu, mládeži rozpovie svoj príbeh

Christian Picciolini. V Foto: facebook.com/FivebySurprise

Odchod Christiana Piccioliniho z hnutia White Power Movement trval niekoľko rokov a o svojom živote napísal knihu. Do diskusie v Banskej Bystrici prijal pozvanie bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Banská Bystrica 12. mája (TASR) – Radikalizácia mládeže bude témou verejnej diskusie v Banskej Bystrici a viac o nej prostredníctvom svojho osobného príbehu porozpráva 18. mája o 18.00 h v Urban Spote (bývalé kino Hviezda) Američan a bývalý skinhed Christian Picciolini. V 14 rokoch sa stal členom extrémistického hnutia Chicago Area Skinheads a potom aj jeho lídrom. Akciu v meste pod Urpínom organizuje Veľvyslanectvo USA v SR v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti.

"Pre 15-ročného chlapca, syna talianskych migrantov, ktorý žil v ústraní a nemal žiadnych kamarátov, pocit, že ho zrazu nasleduje 40 chlapov, ktorí urobia čokoľvek poviete, bol omamný," spomína v jednom rozhovore Picciolini.

Centrálnym bodom Piccioliniho misie sa neskôr stala hudba. Založil skinhedskú skupinu pod názvom Final Solution (Konečné riešenie), ktorá vôbec ako prvá "svojho druhu" odohrala koncert v Európe - v katedrále v nemeckom Weimare.

Ako tvrdí Picciolini, odchod z "White Power Movement" trval niekoľko rokov. Napokon svoj životný príbeh spísal do memoárov "Romantic Violence: Memoirs of an American Skinhead" a v roku 2010 spoluzakladal organizáciu "Life after Hate".

Ako TASR informovalo Veľvyslanectvo USA v SR, Picciolini sa dnes venuje osvetovým aktivitám proti radikalizácii mládeže a pravicovému extrémizmu. Do diskusie prijal pozvanie aj bloger a bezpečnostný analytik Radovan Bránik.