Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Čertova dolina pri Muránskej planine je už pre turistov priechodná

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Caban

Čertova dolina bola nepriechodná po prudkej prietrži mračien. Neďaleko nej sa nachádza i verejnosti prístupná Čertova jaskyňa.

Tisovec 10. augusta (TASR) – Čertova dolina neďaleko mesta Tisovec v Rimavskosobotskom okrese, ktorou sa minulý mesiac prehnala prívalová voda a kameňmi i kmeňmi stromov upchala jej skalnú tiesňavu, je v súčasnosti pre turistov už priechodná. TASR o tom informovala Andrea Vlčková, prevádzkarka Zbojníckeho dvora v sedle Zbojská, v rámci ktorého funguje aj miestne turistické informačné centrum.

„Čertova dolina bola nepriechodná po prudkej prietrži mračien. Následná prívalová voda odniesla rebríky, ktoré pomáhajú pri zdolávaní najnáročnejších úsekov, takže sme museli osadiť nové. Keďže však v doline platí najvyšší, piaty stupeň ochrany prírody, nemôže tam dať železné rebríky či robiť nejaké väčšie zásahy do terénu,“ vysvetlila Vlčková, podľa ktorej aj preto v obdobiach s väčším výskytom dažďov rebríky zvykne odplaviť. „Príroda je nevyspytateľná a dolinou niekedy preteká naozaj veľké množstvo vody,“ dodala.

Mnohí návštevníci regiónu majú podľa nej o prechod Čertovou dolinou záujem, jej trasa však patrí k tým ťažšie schodným a môže byť náročná aj za priaznivých podmienok. „Záleží to aj od kondície ľudí, menej skúseným turistom prechod Čertovou dolinou neodporúčame,“ zakončila Vlčková.

Čertova dolina sa nachádza na západnom okraji Národného parku Muránska planina a vyznačuje sa výrazným krasovým reliéfom a zachovanými lesnými spoločenstvami s jedľou, smrekom, bukom a cennými listnáčmi. Preteká ňou Čertov potok a jeho skalnatým korytom vedie náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý dolinou podľa legendy unikal pred žandármi.

Neďaleko Čertovej doliny sa nachádza i verejnosti prístupná Čertova jaskyňa. V svahu priamo nad dolinou navyše vedie ozubnicová železničná trať z Tisovca na Zbojskú, po ktorej premáva historický parný vlak.