Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Cez víkend oslávia v niektorých obciach výročia prvej zmienky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Stane sa tak napríklad v Sebedíne-Bečove v okrese Banská Bystrica, Čekovciach v okrese Krupina a tiež v Babinej v okrese Zvolen.

Sebedín-Bečov/Čekovce/Babiná 2. septembra (TASR) - Koniec prázdnin sa nesie vo viacerých obciach Banskobystrického kraja v znamení osláv okrúhlych výročí prvej písomnej zmienky. Oslavuje sa napríklad v Sebedíne-Bečove v okrese Banská Bystrica, Čekovciach v okrese Krupina a tiež v Babinej v okrese Zvolen.

V Sebedíne-Bečove si v sobotu 3. septembra pripomenú 665. výročie prvej písomnej zmienky a zároveň 90. výročie založenia dobrovoľného hasičského zboru v obci. Slávnostný program začne o 12.30 h. privítaním jubilantov a rodákov z obce. Následne vystúpi folklórna skupiny Bystrina a krátko pred 14.00 h. odštartuje futbalový zápas slobodní versus ženatí. Po nich sa predstavia folkloristi zo súboru Radosť a Ľudová hudba Ďatelinka. Zaujímavosťou osláv bude strelecká súťaž Sebečovský brok.

V Čekovciach začínajú slávnosti 625. výročia prvej písomnej zmienky o obci v sobotu 3. septembra už o 9.00 h. dňom otvorených dverí v obnovenej materskej škole. Od 11.00 h. sa bude pred tamojším kultúrnym domom konať slávnostná svätá omša a na poludnie sa všetkým účastníkom osláv prihovorí starosta obce Milan Gregáň. Od 14.00 h. sú na programe vystúpenia folklórnych súborov a skupín z regiónu, ako aj folklórneho súboru Marína zo Zvolena a ženskej speváckej skupiny Trnki z B. Bystrice. "Tento deň bude vychádzať z tradičných hodnôt našich predkov, ako sú ľudové piesne, tance, ľudová hudba a remeslá. Na návštevníkov čakajú poľovnícke a grilované špeciality, koláče, výstavy, ukážky ľudových remesiel a mnohé ďalšie," uviedol k oslavám starosta.

Slávnosti na gazdovskom dvore alebo tiež Dni obce, budú mať počas víkendu aj v Babinej v okrese Krupina. Podľa starostky Jany Gregušovej, ide už o desiaty ročník podujatia, ktoré sa koná vždy na dvore Ľudového domu z 19. storočia, ktorý je kultúrnou pamiatkou. "V rámci programu, ktorý sa snažíme pripraviť pre všetky vekové kategórie, vystúpi detský folklórny súbor Zornička zo Zvolena, uskutoční sa tiež ukážka poľovníkov vo vábení zveri, predstaví sa folklórny súbor Carpona z Krupiny a na záver bude koncert skupiny Pacipacifik."