Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Výskyt chrípky v uplynulom týždni v banskobystrickom kraji poklesol

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najviac ochorení je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a seniormi, najmenej medzi deťmi do piatich rokov.

Banská Bystrica 8. mája (TASR) - Epidemiológovia v uplynulom týždni evidovali na základe hlásení lekárov v Banskobystrickom kraji celkom 4054 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), z toho 230 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO).

"V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s predchádzajúcim stúpol ani nie o jedno percento, výskyt chrípky a jej podobných ochorení však mierne klesol," informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO vyšší o 27 percent a v prípade CHPO je výskyt takmer rovnaký (vzostup len o 0,6 percenta).

Najviac chorých na ARO bolo v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Veľký Krtíš. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Poltár a Žarnovica. Najviac ochorení je medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom a seniormi, najmenej medzi deťmi do piatich rokov.