Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Cyklocesta Zvolen-Sliač sa začala stavať, kraj uvoľnil peniaze

Na snímke časť cyklocesty medzi Sliačom a Zvolenom po korune hrádze rieky Hron, ktorá sa v týchto dňoch začala stavať. Foto: TASR/Jozef Poliak

Cyklotrasu má postaviť za viac ako 633.000 eur spoločnosť Skanska SK, ktorú v súťaži vybral samosprávny kraj ešte vlani v máji a uzavrel s ňou aj zmluvu o dielo.

Zvolen 22. mája (TASR) - Dlho očakávaná cyklocesta medzi Sliačom a Zvolenom, vedúca po korune hrádze rieky Hron, sa v týchto dňoch začala stavať. Mesto Sliač ako investor stavby má už na svojom účte aj peniaze, ktoré Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ešte vlani pre tento projekt schválil, začiatkom roka ich ale stopol predseda Marián Kotleba.

"Peniaze máme už od pondelku na účte. Dodávateľ stavby v najbližších dňoch presúva na breh Hrona všetky potrebné kapacity," povedal pre TASR primátor Sliača Daniel Dunčko.

Aj keď väčšinový hlas krajských poslancov, zložený zo zástupcov SMERu-SD a KDH ešte v marci, po nesúhlase Kotlebu peniaze na stavbu v rozpočte odobril, predseda BBSK ich rozhodnutie nerešpektoval a takto koncipovaný rozpočet nepodpísal. Poslanci však o mesiac na to opäť rozhodli, že stavba sa financovať bude.

Cyklotrasu má postaviť za viac ako 633.000 eur spoločnosť Skanska SK, ktorú v súťaži vybral samosprávny kraj ešte vlani v máji a uzavrel s ňou aj zmluvu o dielo. S mestom Sliač, ktoré má na cyklotrasu od mája 2012 vydané stavebné povolenie, uzavrel BBSK na konci minulého roku aj zmluvu o spolupráci.

Dĺžka cyklocesty je 5080 metrov, šírka je 2,5 metra. Trasa sa začína na parkovisku pri Hypernove vo Zvolene, prechádza korunou hrádze rieky Hron a do Sliača prichádza poza mestskú časť Hájniky, kde končí. Pozdĺž trasy budú tri oddychové miesta a to v km 0,032 a 4,256 a 5,060.

Samosprávny kraj pod novým vedením chcel pôvodne na projekt vynaložiť len 250.000 eur, ostatok mali dofinancovať dotknuté samosprávy. Tie menšie to však videli ako nereálne a proti bolo aj mesto Zvolen.