Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Dedina Drienčany opäť ožila folklórom a kulinárskymi špecialitami

Podujatie Dedina ožíva je predovšetkým o pokoji, stretnutiach, rozhovoroch a predovšetkým o oddychu v malebnom regióne Foto: TASR/Ján Siman

Ľudia si mohli pochutnať na poctivých jedlách, ktoré sa tu varili v minulosti a varievajú sa dodnes.

Drienčany 27. júla (TASR) - Regionálne kulinárske špeciality a folklór si návštevníci užívali v sobotu 26. júla už jedenástykrát v obci Drienčany v okrese Rimavská Sobota. Ako pre TASR povedal starosta obce Peter Švoňava, podujatie Dedina ožíva je predovšetkým o pokoji, stretnutiach, rozhovoroch a o oddychu v malebnom regióne.

V Drienčanoch si rozložili svoje stánky zástupcovia okolitých obcí, remeselníci a predovšetkým výrobcovia tradičných domácich špecialít. "Mali sme 11 dvorov, stánkov, kde sa ponúkala strava, ktorú niekde v reštaurácii nenájdete. Ľudia si mohli pochutnať na poctivých jedlách, ktoré sa u nás varili v minulosti a varievajú sa dodnes," povedal Švoňava.

V Drienčanoch sa predstavili folkloristi Rimavan z Rimavskej Soboty, Vepor z Klenovca, spevácka skupina Čerienka z Čerenčian, tisovskí fujaristi, ale aj klenovskí heligonkári. Podujatie organizovala obec Drienčany, tamojší Dobrovoľný hasičský zbor, Občianske združenie Valgata a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote. "Veľmi ľutujem, že som ešte nenavštívil Hrušov a ich Hontiansku parádu. Mám také odozvy, že je to podobné, ale naozaj neviem to porovnávať. U nás je to o tom, že tí, čo chcú prísť, tak aj prídu. Je to nádherný región, neopakovateľná príroda Drienčanského krasu, takže aj naši rodáci sa sem pravidelne vracajú a toto je i pre nich neopakovateľná príležitosť stretnúť sa aj s ostatnými," dodal starosta Drienčan.