Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Desiatky rokov staré kaskády v Krahulskej doline opravujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Kaskády v Krahulskej doline boli vybudované ešte v 40. rokoch minulého storočia.

Kremnica 26. decembra (TASR) - Desiatky rokov staré kaskády v Krahulskej doline, ktoré pôvodne slúžili ako protipovodňová ochrana mesta Kremnica, sa rozhodli Mestské lesy Kremnica zrekonštruovať. Projekt v hodnote viac ako 230.000 eur by mal podľa riaditeľa spoločnosti Karola Mutňanského po dokončení plniť viacero funkcií.

Kaskády v Krahulskej doline boli vybudované ešte v 40. rokoch minulého storočia. V roku 1935 totiž postihla toto územie veľká prietrž mračien, ktorá mala ničivé následky. Postupom času však boli podľa Mutňanského kaskády zdevastované a prestali plniť svoju hlavnú funkciu, ktorou bolo ochrániť mesto pred povodňami.

Preto sa Mestské lesy rozhodli, že pamiatku zachránia. Po rekonštrukcii by mali kaskády plniť svoju pôvodnú funkciu a zároveň byť príťažlivými aj pre cestovný ruch. "Určite to bude veľmi dobrý krajinotvorný prvok a bude to vyhľadávaná destinácia pre turistov," skonštatoval Mutňanský.

Počiatky projektu boli podľa riaditeľa lesov ťažké. Stavba totiž nikomu nepatrila, vodný tok mali v správe Lesy SR. "Bolo tam množstvo administratívnych krokov. Takmer rok a pol sme sa borili s administratívou," podotkol Mutňanský.

Práce na oprave troch prehrádzok na 300-metrovom úseku v Krahulskej doline sa začali v júli 2016, v súčasnosti sú hotové približne na 90 percent. Ukončenie projektu predpokladajú Mestské lesy v letných mesiacoch roku 2017. Ako ďalej priblížil Mutňanský, v rámci projektu boli zrekonštruované tri kamenné stupne, upravený bol priepust a vodné koryto. Rekonštrukcia sa dotkla aj 330 metrov dlhej lesnej cesty, ktorá zabezpečuje k tejto pamiatke prístup.