Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Deťom by v školách vo Zvolene mali pomáhať stáli sociálni pracovníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Dobrým príkladom v tomto smere je komunitné centrum na Balkáne Romano Jilo, ktoré organizuje široké spektrum aktivít pre celé rodiny.

Zvolen 1. novembra (TASR) - Po vytvorení stálych miest štátnych sociálnych pracovníkov, ktorí by pracovali pod hlavičkou škôl, volali na nedávnom stretnutí zástupcovia 22 subjektov, pracujúcich na území mesta Zvolen v sociálnej oblasti.

Sociálny pracovník môže totiž včas odhaliť a riešiť problémy v rodinách, ktorých dôsledkom je často problémové správanie detí či evidentne zlé výsledky v škole. "Aby sa dieťa mohlo smiať, potrebuje rodiča, ktorý je v pohode," vyjadrila sa Katarína Paľovová, ktorá pracuje v centre Návrat. Toto združenie z Banskej Bystrice, ktoré pôsobí aj na území mesta Zvolen, má za úlohu kooperovať s celými rodinami, umiestňovať deti do náhradných rodín, alebo späť k rodičom. "Sieťujme sa, lebo nikto sám nezachráni svet," dodala Paľovová.

Cieľom stretnutia, ktoré sa konalo na podnet mestského Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny, bolo sprostredkovať kontakt medzi jednotlivými subjektmi a umožniť vzájomnú spoluprácu. "Niekedy máme problémy, v ktorých si sami nevieme poradiť. Takto si môžeme spoločne pomôcť," vysvetlila vedúca odboru Mária Koreňová.

V sociálnej práci je dôležité pracovať s celými rodinami. Erika Ivanová zo Špeciálnej ZŠ vo Zvolene spoluprácu s rodičmi vyzdvihla. "Je to čoraz lepšie. Chodíme do rodín, spolupracujeme s políciou," vysvetľovala prítomným. Ako uviedol riaditeľ VI. základnej školy Ondrej Kanka, rodiny, ktorým chcú pomôcť, musia o túto pomoc aj stáť. "Niekedy sa ukáže, že rodina vôbec nemá záujem o vzdelanie pre dieťa," konštatoval.

Dobrým príkladom v tomto smere je komunitné centrum na Balkáne Romano Jilo, ktoré organizuje široké spektrum aktivít pre celé rodiny. Doučovanie, diskusie, športové udalosti, premietanie, spoločné upratovanie, tanečno-dramaturgický krúžok, a mnohé ďalšie aktivity, ktoré realizuje, ukazujú cestu, akou možno v sociálnej práci ísť. A možno o tom práve je práca sociálnych pracovníkov – tvrdú drinu nie vždy vidieť navonok, ale výsledkom by mali byť šťastnejšie, spokojnejšie deti a lepšie fungujúce rodiny.