Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Do zoznamu čestných občanov B. Štiavnice pribudnú ďalšie dve osobnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Čestné občianstvo im bude odovzdané počas konania septembrových mestských slávností Salamandrové dni.

Banská Štiavnica 23. augusta (TASR) - Do zoznamu čestných občanov Banskej Štiavnice pribudnú ďalšie dve osobnosti a to Richard Aeschlimann a László Miklós. Udelenie občianstva schválili mestskí poslanci na tohtotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Richard Aeschlimann sa výrazným spôsobom zaslúžil o rozvoj partnerských vzťahov medzi Banskou Štiavnicou a švajčiarskym partnerským mestom Hünenberg. Jeho pričinením bola získaná finančná pomoc na opravu Kalvárie, vybavenie výdajne jedál pre Špeciálnu základnú školu, terapiu pre klientov OZ Margarétka či podporu aktivít Charity sv. Veroniky. Evidentné sú podľa samosprávy aj nefinančné dary privezené z Hünenbergu do Banskej Štiavnice.

Bývalý poslanec Národnej rady SR a v rokoch 1998 až 2006 minister životného prostredia SR László Miklós osobne prispel k zápisu Banskej Štiavnice a technických pamiatok mesta a jeho okolia do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a tiež k zviditeľneniu mesta Banská Štiavnica vo svete. Pričinil sa tiež o založenie Katedry UNESCO v roku 1994 na Technickej univerzite vo Zvolene, ktorá bola umiestnená v Banskej Štiavnici. Pri rozvoji mesta bol podľa samosprávy nápomocný aj ako minister životného prostredia. Navyše ako odborník v oblasti životného prostredia neustále prispieva k šíreniu dobrého mena mesta Banská Štiavnica doma a v zahraničí.

Čestné občianstvo im bude odovzdané na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva počas konania septembrových mestských slávností Salamandrové dni.