Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Dobrovoľníci vyčistili lokality 8 čiernych skládok v Divíne a okolí

Ilustračná snímka. Foto: LIDL/Radoslav Matas

Na podujatí sa zúčastnilo okolo 100 ľudí zo združenia a krúžku mladých priateľov prírody a poľovníctva, no prišli aj občania z Divína a okolitých obcí.

Divín 30. apríla (TASR) – Dovedna osem čiernych skládok a ďalšie lokality sa podarilo vyčistiť počas brigády v obci Divín v okrese Lučenec, ktorú zorganizovalo poľovnícke združenie (PZ) Grúň Divín. Podľa slov Martiny Hustinovej z PZ sa na podujatí zúčastnilo okolo 100 ľudí zo združenia a krúžku mladých priateľov prírody a poľovníctva, no prišli aj občania z Divína a okolitých obcí.

„Odpad sme zbierali nielen v intraviláne, v okolí Divínskeho hradu a priľahlej panskej záhrady, ale aj v riečiskách potokov, pri vodnej nádrži Ružiná a v ostatných častiach revíru. Niektoré lokality sa nám nepodarilo vyčistiť úplne, pretože množstvo odpadu, ktoré tam ľudia systematicky sypali dlhé roky, vyžaduje čas a niekoľko nákladných áut, aby sme boli schopní zbaviť sa ho všetkého,“ priblížila Hustinová.

Dodala, že za necelé tri hodiny vyzbierali viac ako šesť veľkokapacitných kontajnerov odpadu, niekoľko desiatok vriec separovaného odpadu, staré televízory, počítače, skrine, ale aj rozobraté motorové vozidlo, pneumatiky či staré chladničky. „Najväčšiu časť odpadu však tvorili plastové fľaše, plechovky a sklo,“ konkretizovala.