Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Európska rallye na záchranu včelstiev bude mať slovenskú zastávku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Na cestu sa vydá tím 12 posádok poľských Fiatov 126 s posolstvom Ak med kupuješ, včely ratuješ!

Želovce 9. októbra (TASR) - Na globálny jav úhynu včelích kolónií chce poukázať medzinárodná automobilová rallye, ktorá sa 11. októbra vydá z poľského Krakova cez Slovensko naprieč Európou. Jej prvou zastávkou budú slovenské Želovce v okrese Veľký Krtíš, kde posádky privítajú slovenskí i maďarskí včelári. Plánovaný príchod je v pondelok 12. októbra okolo 12.00 h.

Ako pre TASR uviedol šéfredaktor časopisu Včelár Ján Repka, Colony Collapse Disorder (CCD), alebo náhla strata včiel v úli, už dávno nie je len realitou USA. "Chudobná, jednotvárna paša v dôsledku pestovania obrovských lánov monokultúr, široké používanie moderných pesticídov a herbicídov s veľkou účinnosťou sa nepriaznivo prejavuje už aj na včelstvách na európskom kontinente," konštatoval.

Poľnohospodári vo vyspelých krajinách sveta bijú na poplach, v dôsledku nižších hektárových výnosov prichádzajú o obrovské zisky. Rallye, ktorú iniciovali poľskí včelári, chce preto upozorniť na tento jav.

Na cestu sa vydá tím 12 posádok poľských Fiatov 126 s posolstvom Ak med kupuješ, včely ratuješ! Postupne počas 14 dní navštívia niekoľko európskych krajín. Okrem Poľska a Slovenska aj Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvátsko, Rakúsko. Pri presune po vyše 8000 km dlhej trase budú využívať vozidlá Fiat 126. Model známy predovšetkým z produkcie poľskej automobilky - populárny Maľuch - si organizátori rallye vybrali zámerne, symbolicky. Podobne ako včely z prírody, aj Maľuch sa na automobilovom trhu sveta postupne vytráca, hoci z výrobných liniek závodov v Taliansku, Rakúsku a Poľsku zišlo týchto vozidiel za vyše 40 rokov viac ako 4,6 milióna kusov.

V Želovciach, v priestoroch firmy Apiprodukt, s.r.o., čaká v pondelok 12. októbra už od deviatej hodiny návštevníkov bohatý celodenný odborný i kultúrny program s množstvom atrakcií.