Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Fabkov dom dostal vďaka dobrovoľníkom z radov seniorov nový vzhľad

Na snímke viac ako 200-ročný Fabkov dom v obci Brehy počas opravy. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Starý, viac ako 200-ročný vidiecky dom kúpila obec pred pár rokmi so zámerom zriadiť v ňom miestne múzeum.

Brehy 8. októbra (TASR) - Viac ako 200-ročný Fabkov dom v obci Brehy, v ktorom by raz chceli vystavovať exponáty, dostal vďaka zanieteným dobrovoľníkov z radov miestnych seniorov nový vzhľad. Pozornosť na seba púta svojou belasou farbou i tradičnou slamenou strechou.

Starý vidiecky dom kúpila obec pred pár rokmi so zámerom zriadiť v ňom miestne múzeum. "Rozhodli sme sa mu pomôcť, pretože ho v obci pre jeho vzhľad kritizovali," priblížila Mária Fialová z občianskeho združenia Brežan. Len pred pár týždňami začali s prácami, vďaka ktorým je starý dom na nepoznanie.

Na snímke interiér viac ako 200-ročného Fabkovho domu v obci Brehy počas opravy.
Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podľa Fialovej sa robila tradičná omietka z hliny, konského hnoja, piesku a sečkovice, čo je slama narezaná na sečkovici. "Niektoré miesta držali, tie sme nechali, ostatné sme zoškrabali. Aj desať vrstiev maľovky tam bolo," priblížila Fialová. Dom namaľovali v belasom odtieni. Takúto farbu mal totiž aj v minulosti. "Na kúskoch, ktoré sme odlupovali, bolo vidieť, že väčšinou bola tá farba nebová. Do vápna sa dávala buď modrá skalica, alebo svetlička na bielizeň," pokračovala Fialová. Dobrovoľníci, medzi ktorými sa našiel aj manželský pár z Prievidze, upravili i okolie domu. Nový náter postupne dostávajú aj okná a dvere.

Do Fabkovho domu by podľa Fialovej chceli v budúcnosti premiestniť exponáty z pamätnej izby obce. Starosta Brehov Juraj Tencer však hovorí, že predtým bude ešte potrebné dokončiť opravu slamenej strechy. Kým predná strana je v poriadku, zásah potrebuje zadná, teda severná časť strechy, ktorá je aj viac vystavená vplyvom počasia. Podľa Tencera by ju chceli prekryť rákosím.

Na snímke dobrovoľníčka počas opravy viac ako 200-ročného Fabkovho domu v obci Brehy.
Foto: TASR/Jana Vodnáková

"Pokiaľ by to bolo na mne, tak tam hneď zajtra prenesiem dostatočný počet peňazí. Tu budeme musieť nájsť ústretovosť aj v obecnom zastupiteľstve, lebo niektorí poslanci v tom nevidia zmysel, skôr navrhujú, že by bolo najjednoduchšie to zbúrať," uviedol Tencer. On má však na zachovanie domu iný názor. "Z môjho pohľadu je dôležité to zachovať. Je to najstaršia budova v obci, má viac ako 250 rokov, takže si zaslúži našu pozornosť a má miesto v budúcnosti obce," dodal s presvedčením, že sa im ešte tento rok podarí strechu dokončiť.