Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Fiľakovské múzeum predstaví nové zbierkové predmety i poklad z Holiše

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava verejnosti predstaví aj umelecké a úžitkové predmety, ktoré sa viažu k mestu Fiľakovo a jeho okoliu.

Fiľakovo 19. marca (TASR) - Mestské vlastivedné múzeum vo Fiľakove pripravilo jubilejnú výstavu s názvom Najnovšie akvizície múzea, prostredníctvom ktorej verejnosti predstaví zbierkové predmety nadobudnuté v uplynulom desaťročí. Súčasťou vernisáže výstavy, ktorá sa uskutoční vo štvrtok (21. 3.) popoludní, bude aj prednáška o nedávno objavenom poklade vzácnych zlatých a strieborných mincí zo 16. storočia v holišskom kostole. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove, pod ktoré vlastivedné múzeum spadá.

"Súčasťou expozície bude zaujímavý archeologický materiál z rôznych období, pochádzajúci z terénnych prieskumov v regióne, ale aj nálezy zo záchranného výskumu hradu Šomoška či stredoveké nádoby z Fiľakova, ktoré boli odcudzené zo zbierok právneho predchodcu inštitúcie," priblížilo múzeum.

Výstava verejnosti predstaví aj umelecké a úžitkové predmety, ktoré sa viažu k mestu Fiľakovo a jeho okoliu. Ide napríklad o odevy majiteľov kúrie Koháryovcov, ľudové kroje z regiónu či olejomaľby fiľakovského hradu od rôznych umelcov.

"Z priemyselných artefaktov to budú unikátne výrobky zo sklární v Katarínskej Hute, a niekdajšie, dnes už vzácne doteraz nevystavené exempláre výrobkov fiľakovských závodov, ako napríklad smaltované nádoby, drevené hračky či súvisiace dokumenty," dodalo múzeum.

Na výstave budú prezentované aj fotografie vzácnych zlatých a strieborných mincí zo 16. storočia, ktoré boli nedávno objavené v kostole v obci Holiša. Súčasťou vernisáže bude aj prednáška o holišskom poklade v podaní archeologičky Bianky Vozárovej. Výstava bude pre verejnosť v Mestskom vlastivednom múzeu vo Fiľakove prístupná do 10. mája.