Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V budove mestského úradu vo Fiľakove vznikne nové klientske centrum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Samospráva sa pre tento krok rozhodla po procesnom audite.

Fiľakovo 22. januára (TASR) – Nové klientske centrum, ktoré zjednotí služby pre občanov a umožní im k nim ľahší prístup, vznikne v najbližších týždňoch v budove Mestského úradu (MsÚ) vo Fiľakove (okres Lučenec). Ako TASR informovala tlačová referentka mesta Klaudia Kovácsová, v týchto dňoch už prebiehajú na prízemí budovy rozsiahle stavebné práce.

Samospráva sa pre tento krok rozhodla po procesnom audite, ktorý sa konal v letných mesiacoch a jeho zámerom bolo preskúmať efektivitu a funkčnosť MsÚ. „Audit potvrdil, že je potrebné zjednodušiť proces prístupu k službám. Preto sme sa rozhodli na prízemí zriadiť klientske centrum,“ vysvetlil primátor Fiľakova Attila Agócs.

V centre sa budú riešiť záležitosti týkajúce sa stavebného oddelenia, oddelenia miestnych daní a poplatkov, podnikateľského sektoru a evidencie obyvateľstva. Každé pracovisko centra bude zároveň aj podateľňou a pokladňou.

Klientske centrum bude podľa neho zároveň viac zamerané na občanov. „Budeme k nim pristupovať ako ku klientom. Na jednom mieste si budú môcť pohodlne vybaviť všetko, čo je pre bežného Fiľakovčana potrebné. Doteraz boli kancelárie, zamestnanci ktorých sú v dennodennom kontakte s občanmi, oddelené a roztrúsené po celom úrade. Pokladňa fungovala tiež samostatne,“ načrtol Agócs, ktorý to považuje za neefektívne riešenie. „Ľuďom trvalo vybavovanie úradných záležitostí dlho,“ dodal.

Cez priestory klientskeho centra bude zabezpečený aj vstup na matričný úrad, kde budú obyvateľom tiež poskytovať nové služby. „Bude fungovať aj ako integrované obslužné miesto. Fiľakovčania si tu za poplatok budú môcť vybaviť výpisy z registra trestov, katastra či obchodného registra,“ doplnila Kovácsová.

Mesto stavebnej firme za rekonštrukciu budovy zaplatí 22.680 eur, ktoré pôjdu z vlastného rozpočtu. „Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je do 4. februára. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie zariadenia centra a verejnosti bude sprístupnené v prvej polovici marca,“ zakončila referentka.