Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas posledných ôsmich rokov získala R. Sobota z grantov 3 mil. eur

Ilustračná foto. Foto: FOTO TASR/AP

Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom informoval primátor Jozef Šimko, ktorý tým reagoval i na občasnú kritiku, podľa ktorej mesto tieto zdroje využíva málo.

Rimavská Sobota 2. januára (TASR) – Takmer tri milióny eur z eurofondov a grantových programov získala počas uplynulých ôsmich rokov samospráva Rimavskej Soboty. Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) o tom informoval primátor Jozef Šimko, ktorý tým reagoval i na občasnú kritiku, podľa ktorej mesto tieto zdroje využíva málo.

„Touto sumou sa zaraďujeme do prvej polovice podobne veľkých miest na Slovensku. Samozrejme, všetci by chceli viac európskych peňazí a preto v tejto otázke rád privítam iniciatívu našich doterajších kritikov," povedal Šimko.

Dodal, že pre zvýšenie úspešnosti mesta pri získavaní spomínaných prostriedkov sa rozhodol vytvoriť na mestskom úrade nové oddelenie riadenia projektov. „Tu by som chcel osloviť i vás, kolegovia, najmä novozvolených poslancov MsZ, aby ste dali návrh na aktívnych a schopných kandidátov do tohto oddelenia," apeloval primátor.

Mesto už v minulosti zamestnávalo pracovníčku, ktorá mala samospráve pomôcť so získavaním financií z grantov a fondov, podľa Šimka sa však neosvedčila. „Prišla z Bruselu, prijali sme ju pred tromi rokmi. Nakoniec nám za tie tri roky, kedy u nás pracovala, nenapísala ani jeden jediný projekt," podotkol primátor a doplnil, že potenciálneho kandidáta na túto funkciu si preto "oťukajú".

V tomto volebnom období bude pri MsZ pôsobiť aj samostatná komisia pre rozvoj mesta a služby, európske projekty a cezhraničnú spoluprácu. Jej predsedom bude poslanec Pavol Zvara.