Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Folklórne dni vo Veľkej Lehote pripomenú tradičnú gajdošskú kultúru

Na snímke hra na tradičný hudobný nástroj gajdy, ktoré zapísali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Foto: TASR/Martin Baumann

Veľká Lehota je široko ďaleko známa svojou gajdošskou kultúrou, ktorá sa tento rok dostala aj na zoznam nehmotného dedičstva Unesco.

Veľká Lehota 3. júna (TASR) - Folklórne vystúpenia domácich skupín a súborov z okolia, divadelné predstavenia, výstavy ale aj ukážky remeselníkov, to všetko ponúknu Folklórne dni, ktoré počas víkendových dní 10. až 12. júna rozveselia Veľkú Lehotu v okrese Žarnovica.

Trojdňový maratón spevu a tanca sa začne v piatok v Novej Bani vystúpením speváckej skupiny Vinička a Jozefa Suchého a neskôr slávnostným odhalením drevenej sochy gajdoša, vyrobenej zo starej lipy, v obci Veľká Lehota.

Sobota bude patriť Pohronským folklórnym slávnostiam. Na miestnom amfiteátri vystúpia folklórne súbory z okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica a záver spríjemní divadelné predstavenie Kubo v podaní Divadelného súboru Múza Nová Baňa. Detské folklórne súbory sa predstavia v nedeľu počas 23. ročníka detského folklórneho festivalu Pod Inovcom. Folklórne dni vyvrcholia koncertom skupiny Rusín Čendeš Orchestra z Banskej Bystrice.

Veľká Lehota je široko ďaleko známa svojou gajdošskou kultúrou, ktorá sa tento rok dostala aj na zoznam nehmotného dedičstva Unesco. "Tomuto bude venovaná aj výstava Nehmotné kultúrne dedičstvo SR, ktorú si návštevníci budú môcť prezrieť priamo v amfiteátri," priblížila Judita Frantová z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, ktoré je spolu s obcou organizátorom podujatia.

Cestou na amfiteáter bude pripravená ďalšia zaujímavosť, a to Skanzenový domček, ktorý priblíži pôvodný život vo Veľkej Lehote. V základnej škole bude výstava krojov z regiónu pod názvom Kroje, naše poklady.