Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Galavečer Motýľ otvorí 67. sezónu Divadla J. G. Tajovského vo Zvolene

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem cien, ktorých víťazov určujú diváci, udeľuje DJGT aj Cenu Čestný Motýľ DJGT za celoživotný prínos.

Zvolen 6. septembra (TASR) - Slávnostný galavečer Motýľ 2015 otvorí v piatok 11. septembra už 67. sezónu Divadla J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Vyhlásia na ňom najpopulárnejších hercov a herečky a najobľúbenejšiu inscenáciu divadla v uplynulej divadelnej sezóne.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Uršuľa Ferenčuková, počas špeciálneho programu sa predstavia trojice diváckych favoritov, ktoré získali v ankete Motýľ najvyšší počet hlasov. Sú to herečky Svetlana Sarvašová, Barbora Špániková a Dominika Výrostek Misárová, herci Michal Ďuriš, Richard Sanitra a Štefan Šafárik a inscenácie Poplach v hoteli Westminster 2, Prekliaty básnik a Skrotenie zlej ženy.

Okrem cien, ktorých víťazov určujú diváci, udeľuje DJGT aj Cenu Čestný Motýľ DJGT za celoživotný prínos. Tento rok ju preberie režisér Martin Peterich. Je to druhý najdlhšie pôsobiaci režisér v histórii DJGT a v rokoch 1977 – 1990 sa podpísal pod množstvo úspešných inscenácií divadla. Piatou cenou a tohtoročnou novinkou bude Cena Putovný dobrý Motýľ, ktorá vystrieda Cenu Dobrý Motýľ zákulisia a poputuje v každej sezóne jednému kolektívu DJGT.

Počas galavečera Motýľ 2015 si zvolenské divadlo pripomenie aj troch držiteľov Ceny Čestný Motýľ DJGT, ktorí sa s divadelným svetom v tejto sezóne navždy rozlúčili. Sú to výtvarník Štefan Hudák, herec Mikuláš Onufrák a herec Ernest Šmálik.