Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Metalový festival Gothoom aj napriek protestom politikov nezrušia

Gothoom festival Foto: Gothoom.com

Dozor nad akciou by však mala vykonávať osoba so znalosťou anglického jazyka, ktorá bude skúmať texty piesní.


Nová Baňa 28. júla (TASR) - Podnet ohľadne metalového festivalu Gothoom, ktorý podali na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom odporcovia festivalu, odložila prokuratúra ako neodôvodnený. Dôvodom je to, že mesto Nová Baňa nevydalo žiadne rozhodnutie, ktoré by mohla prokuratúra preskúmať v rámci svojej kompetencie. Zároveň mestu odporučila, aby robila na festivale dozor.

"Okresná prokurátorka však primátorovi mesta Nová Baňa odporučila, aby písomne poveril výkonom dozoru nad uskutočňovaním tejto akcie zodpovednú osobu so znalosťou anglického jazyka, ktorá bude vykonávať dozor nad dodržiavaním zákona o verejných kultúrnych podujatiach a monitorovať, či sa na podujatí neporušujú ľudské práva a slobody v spolupráci s Mestskou políciou Nová Baňa a Policajným zborom SR, a prijímať zákonné opatrenia v prípade, ak na podujatí budú porušované ľudské práva a slobody, urážané náboženské presvedčenie, ak bude nabádané k náboženskej neznášanlivosti, prípadne budú zaznamenané prejavy extrémizmu," uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár.

Najväčší metalový festival na Slovensku s názvom Gothoom by sa mal konať v areáli jazera Tajch v Novej Bani v dňoch 13.-16. augusta. Podnet na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom v súvislosti s postupom mesta Nová Baňa vo veci konania festivalu podali nespokojní obyvatelia. Prekáža im najmä nadmerný hluk, ktorý festival prinesie a účasť kapiel, ktoré podľa ich názoru vo svojich piesňach vyzývajú na nenávisť a násilie. Odporcom festivalu, ktorí na podporu svojich požiadaviek spísali aj petíciu, vyjadrila podporu okrem iných v uplynulých dňoch aj europoslankyňa Anna Záborská.

Organizátori podujatia tieto obvinenia odmietajú a tvrdia, že celá situácia okolo festivalu je spolitizovaná. Argumentujú aj tým, že skrátili čas trvania koncertov a otočili javisko, aby nesmerovalo na obytnú zónu. Festival má okrem toho podľa nich aj charitatívny rozmer a pomáha zviditeľňovať mesto. Listami podporila podujatie aj španielska a brazílska ambasáda, keďže na festivale by mali vystúpiť aj hudobníci z týchto krajín.

Primátor Novej Bane Ján Havran pred časom uviedol, že Gothoom Fest aj po piaty raz v Novej Bani bude. "Mesto Nová Baňa v spolupráci s organizátormi, usporiadateľskou službou a zložkami polície sa aj tento rok postará o to, aby sa festival uskutočnil v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a Ústavou SR, tak ako to bolo aj po minulé roky," dodal.

List k festivalu
Foto: KDH