Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Banskobystrický kraj

Stredoveký hrad Hajnáčka je pripravený na letnú sezónu

Na snímke vrchol sopečného brala so zvyškami hradu Hajnáčka v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR/Branislav Caban

Hajnáčka sa nachádza len niekoľko kilometrov od hranice a hrad je podľa jeho slov okrem Slovákov hojne navštevovaný i turistami z Maďarska.

Hajnáčka 15. mája (TASR) – Zlepšiť prístupnosť zrúcaniny stredovekého hradu Hajnáčka na juhu okresu Rimavská Sobota a pripraviť ho na letnú turistickú sezónu bolo zámerom prác, ktoré v týchto týždňoch realizovala tamojšia samospráva. Ako TASR informoval starosta Hajnáčky Jozef Hunyák, vykonali ich svojpomocne a okrem vlastných zdrojov využili i dotácie v rámci cezhraničnej spolupráce s Maďarskom.

„Obnovili sme náučný chodník na hrad, a tiež orientačné tabule. Zvyšky opevnení sme vyčistili od buriny, kríkov a náletovej zelene. Zhotovili sme tiež niekoľko jednoduchých drevených lavičiek a vybudovali sme jarky, ktoré majú slúžiť predovšetkým na odvádzanie vody počas búrok,“ načrtol starosta hlavné práce, ktoré vykonali na hrade.

Hajnáčka sa nachádza len niekoľko kilometrov od hranice a hrad je podľa jeho slov okrem Slovákov hojne navštevovaný i turistami z Maďarska. „Najviac ich samozrejme prichádza teraz na jar a počas leta. Veľa ľudí k nám napríklad chodí vlakom. Okrem hradu navštevujú i náš kostol a ostatné zaujímavosti v okolí,“ dodal Hunyák.

Na snímke z 16. augusta 2016 obec Hajnáčka s rovnomenným hradom v okrese Rimavská Sobota.
Foto: TASR/Branislav Caban


Hradné bralo v Hajnáčke je sopečného pôvodu a bolo osídlené už v dobe kamennej. V stredoveku na ňom postavili jednoduchú pevnosť, ktorá bola po tatárskom vpáde prestavaná na kamenný hrad. V 15. storočí pod jeho správu patrilo približne 20 obcí, od Čamoviec až po Tisovec. V roku 1556 hrad obsadili Turci, ktorým patril až do roku 1593, kedy ho oslobodili kráľovské vojská. Od druhej polovice 18. storočia bol opustený a postupne chátral. Hradný kopec je v súčasnosti prírodnou rezerváciou.

Turisti môžu okrem Hajnáčky navštíviť v okolí napríklad chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina, archeologickú lokalitu Pohanský hrad, sopečný vrch Ragáč, skalný útvar Steblová skala, či Kostnú dolinu, v ktorej sa našli zvyšky pravekých zvierat. Neďaleko obce sa nachádza i Soví hrad, Fiľakovský hrad a hrad Šomoška.