Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Hodinovú šikmú vežu v Banskej Bystrici už opravujú

Mesto ju dočasne uzatvorilo vlani v lete, dôvodom bol jej zlý technický stav.

Banská Bystrica 13. mája (TASR) – Známa a obľúbená dominanta Banskej Bystrice, Hodinová veža, prezývaná aj Šikmá veža, sa po necelom roku dočkala rekonštrukcie. Mesto ju dočasne uzatvorilo vlani v lete, dôvodom bol jej zlý technický stav.

Turistickú atrakciu na Námestí SNP, ktorá ponúka unikátny výhľad na mesto i okolie, dnes zahaľuje lešenie a zelená sieť. Keď ju po vypršaní zmluvy mesto preberalo od posledného prenajímateľa, zistilo viaceré závažné nedostatky z hľadiska bezpečnosti. Konštrukcia ochodze bola značne skorodovaná, do veže zatekalo a vlhla omietka. Lepšie na tom nebola ani oceľová konštrukcia zábradlia, ktoré už nevyhovovalo úžitkovému zaťaženiu.

"Mestu Banská Bystrica sa podarilo od Ministerstva kultúry SR získať na rekonštrukciu Hodinovej veže grant vo výške 20.000 eur. Rekonštrukciu ochodze realizuje spoločnosť OKB plus, ktorá je víťazom súťaže v zmysle zákona o verejnom obstarávaní," konštatovala hovorkyňa primátora Martina Kanisová. "Snahou vedenia mesta je v prvom rade sprístupniť Hodinovú vežu verejnosti, a teda urobiť nevyhnutnú rekonštrukciu ochodze," dodala.

Sumou 16.000 eur plánuje prispieť i mesto. Ako nový prevádzkovateľ Hodinovej veže by chcelo stihnúť jej opravu čím skôr, teda, aby bola prístupná ešte počas tohtoročnej letnej sezóny, sedem dní v týždni.

Vo vyjadreniach o termíne dokončenia stavebných prác je však magistrát opatrný. "To, ako bude rekonštrukcia veže pokračovať a kedy bude dokončená, závisí od množstva finančných prostriedkov, ako aj od priebehu rekonštrukcie ochodze," uviedla Kanisová.

Hodinovú vežu začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia ju prestavali až do dnešnej podoby. Kedysi ju nazývali aj Zelenou vežou, lebo mala na streche zelené šindle. Pri opravách po veľkom požiari v roku 1763 osadili na južnú stranu hodiny a po 20 rokoch urobili neskorobarokovú nadstavbu. V suteréne sa nachádzala mučiareň a väznica, odkiaľ sa dalo dostať priamo ku klietke hanby a pranieru.

Koncom 19. storočia sa narušila statika veže a objavili sa na nej trhliny. Postupne sa os odklonila o 68 centimetrov, a preto ju dnes často volajú Šikmou vežou. V polovici 20. storočia sa jej nakláňanie pozastavilo prostredníctvom betónovej injektáže.

Z ochodze, na ktorú sa dá dostať po 101 schodoch, asi vo výške 20 metrov nad terénom námestia, návštevníkom núka unikátny panoramatický výhľad na koruny okolitých horských masívov, námestie i okolie.