Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Horúčavy vo Zvolene trápia pracovníkov, problémom je vzduchotechnika

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Ku skráteniu pracovného času dochádza z dôvodu vysokých teplôt v kanceláriách mestského úradu, kde nie je výnimočné, že teplota dosahuje aj 30 stupňov Celzia.

Zvolen 11. augusta (TASR) - Skrátený pracovný čas pre zamestnancov mestského úradu, polievanie námestia a priľahlých ulíc, ako aj každodenné závlahy mestskej zelene - to všetko sú opatrenia, ktoré už niekoľko týždňov uplatňuje na svojom území pre vysoké teploty zvolenská mestská samospráva.

"Pracovníkom úradu môžu od 1. júla do konca augusta upraviť pracovný čas podľa individuálnych potrieb ich vedúci. Iným opatrením, ktoré býva pri vysokých teplotách uplatnené, je jednorazové skrátenie pracovného času zamestnancov samotnou primátorkou," povedal TASR hovorca mesta Martin Svatuška. Primátorka to uplatnila od júla už asi desaťkrát. Väčšinou mohli zamestnanci opustiť svoje pracovisko o 13.30 h. V oboch prípadoch však vedúci odborných útvarov musia zabezpečiť chod svojho pracoviska tak, aby boli klienti bez problémov vybavení ako v každý iný deň.

Ku skráteniu pracovného času dochádza z dôvodu vysokých teplôt v kanceláriách mestského úradu, kde nie je výnimočné, že teplota dosahuje aj 30 stupňov Celzia (pritom už od 27 stupňov musí zamestnávateľ urobiť opatrenia na zníženie teploty). "Problémom je samotné architektonické riešenie budovy mestského úradu, kde je podľa odborníkov veľmi ťažké urobiť akýkoľvek výraznejší zásah do vzduchotechniky," priblížil problém hovorca.

V horúcom počasí sa polieva tiež námestie a priľahlé ulice, a to predovšetkým pre sálanie tepla z asfaltu a dlažby. Kropenie ulíc zabezpečuje pre mesto Zvolen spoločnosť Marius Pedersen na pokyn vedúcej Odboru výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu. Koľko cisterien sa doposiaľ na tieto účely vyčerpalo, hovorca nespresnil.

Horúčavy spôsobujú tiež problémy zeleni v meste. "Najviac náročné na vlahu sú kvetinové záhony, ktoré sú pri vysokých teplotách umelo zalievané denno-denne," uviedol Svatuška. Aj mladé stromčeky sú zavlažované umelým kropením, lebo bez polievania by horúčavy pravdepodobne neprežili, prípadne by boli omnoho náchylnejšie rôznym chorobám. Naopak, stromy staršie ako päť rokov sa už zvyčajne nepolievajú a musia si s horúcim počasím poradiť samé. "Osobitným prípadom je zeleň na námestí, ktorá je kropená automatickým zavlažovacím systémom. Podľa potreby sa zavlažuje aj niekoľkokrát denne, pričom sa berie v úvahu aj vplyv na mikroklímu, ktorá sa týmto spôsobom stáva pre ľudí prijateľnejšou," dodal hovorca.