Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pri záchrane hradu Muráň počítajú aj s pomocou turistov

Rekonštručné práce na hrade Muráň pokračujú prostredníctvom nezamestnaných aj v tomto roku. Foto: TASR/Ján Siman

Zaujímavosťou Muránskeho hradu je jeho vlastná studňa. Tá bola v minulosti zasypaná, no jaskyniari sa ju usilujú vyčistiť.

Muráň 14. augusta (TASR) - Rekonštručné práce na hrade Muráň pokračujú prostredníctvom nezamestnaných aj v tomto roku. Ako pre TASR povedal starosta obce Roman Goldschmidt, momentálne čakajú na schválenie projektu v rámci regionálneho operačného programu (ROP) na zastrešenie veliteľského domu.

Vlastníkom zrúcaniny Muránskeho hradu je samospráva obce. Prostredníctvom nezamestnaných sa už druhý rok usilujú zakonzervovať pozostatky múrov a pokračujú aj v archeologickom prieskume. "Archeológovia sa vlani zamerali práve na veliteľský dom, ktorý je najzachovalejšou stavbou hradu. Tam sme spracovali projektovú dokumentáciu aj na jeho zastrešenie. Tento rok sa vykopávky robili na Koháryho paláci. Výskumníci tam vykopali niekoľko sond na miestach, kde sa predpokladalo, že bol celý objekt podpivničený. Teraz nálezy vyhodnocujú. Pokiaľ viem, našli tam množstvo črepov, niekoľko mincí, ale aj sedem fajok," povedal Goldschmidt.

Práce nezamestnaných priamo na hrade koordinuje Viera Kozárová. "Na tohtoročnú záchranu hradu sme dostali tretinu peňazí, ktoré sme pôvodne žiadali. Podľa toho sa musíme rozhodnúť, čo dostane prednosť. Predovšetkým plánujeme zakonzervovať viacero múrov. Keďže však predpokladáme, že budeme úspešní aj prostredníctvom ROP, chceli by sme sa pustiť do sanácie trhliny protitureckého bastiliónu. Máme však naplánované aj práce na južnej vyhliadke. Tam sú na sebe dva múry, jeden starší a na ňom novší. My samozrejme rešpektujeme všetky pozostatky, ktoré tam sú, ako napríklad otvory, kde boli drevené trámy, preto to ani nemôžeme len jednoducho zamurovať. Aj pri dome veliteľa máme múr so strieľňou, kde je vypadaná malta. Nechceli by sme čakať, až kým vypadajú kaverny (diery v múre), pretože teraz by sme ho vedeli opraviť hĺbkovým špárovaním," povedala Kozárová.

Zaujímavosťou Muránskeho hradu je jeho vlastná studňa. Tá bola v minulosti zasypaná, no jaskyniari sa ju usilujú vyčistiť. Tento rok ich snahy pozastavili pamiatkari najmä preto, že v studni sa zachytáva množstvo povrchovej vody. Kým by jaskyniari museli vodu odčerpať, pre robotníkov je to uľahčenie práce, pretože ju nemusia nosiť na hradný kopec. "Muránsky hrad je však na takom mieste, že mechanizmy sa dostanú vlastne len pod hradnú samotnú skalu. Ďalšie metre musia ľudia vynášať všetok materiál ručne. Hoci pri rekonštrukcii sa usilujeme v maximálnej miere využívať pôvodnú suť, ktorú premývame, predsa len je potrebné nosiť aj drť. Vlani sme pod hradom nakladali do vriec po dve - tri lopaty a dali sme tam tabuľu s prosbou pre turistov, aby nám po troche pomohli s vynášaním. Veľmi sa nám to osvedčilo, doniesli nám takmer tretinu drte. Tento rok to pravdepodobne zopakujeme a už teraz sa chcem poďakovať všetkým, ktorí hrad navštívia a aj takouto formou pomôžu pri jeho záchrane," dodala koordinátorka pamiatkovej obnovy hradu Muráň.

Fotogaléria: Rekonštručné práce na hrade Muráň