Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hriňovej apelujú na občanov, aby nesypali odpad do lesa

Ilustračné foto Foto: TASR

Na nových zakladateľov čiernych skládok si chcú posvietiť aj prostredníctvom fotopascí. Znak kamery je nakoniec zobrazený aj na rozmernom pútači..

Hriňová 11. augusta (TASR) - Transparenty upozorňujúce na zákaz sypania smetí a stavebného odpadu visia od začiatku leta v Hriňovej, na odbočkách z hlavnej cesty do miestnych častí Štoliansko a Mangútovo. Miesta v lese využívali často obyvatelia mesta, ale i okoloidúci na to, aby sa zbavili najrozličnejšieho odpadu.

"Tieto transparenty sme tam umiestnili krátko po tom, ako dané miesta vyčistili dobrovoľníci v rámci XVI. turnusu Európskeho dobrovoľníckeho stretnutia," uviedol pre TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník. Približne 20 mladých ľudí vyzbieralo vtedy pod Štolianskom asi 15 metrov kubických odpadu.

Na tamojšiu čiernu skládku sypali nezodpovední občania odpad celé roky. "Zastali na kraji cesty, vyhodili vrece s odpadom do lesa a spokojne pokračovali ďalej. Všetko im trvalo len pár sekúnd," uviedol primátor.

Na nových zakladateľov čiernych skládok si chcú posvietiť aj prostredníctvom fotopascí. Znak kamery je nakoniec zobrazený aj na rozmernom pútači.

Podľa Horníka do lesa vozili odpad nielen stavebníci, ale zvieracie kadávery napríklad aj poľovníci či chovatelia domácej zveri.