Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Hriňová získala z eurofondov vyše 324.000 eur na opatrovateľskú službu

Foto: deutschebank.ge

Projekt má prispieť k tomu, aby seniori, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a nepriaznivým zdravotným stavom nezostávali opustení, izolovaní, bez finančných prostriedkov.

Hriňová 12. decembra (TASR)- Viac ako 324.000 eur získa hriňovská mestská samospráva z eurofondov na podporu poskytovania domácej opatrovateľskej služby. Nenávratný finančný príspevok jej bol schválený z Operačného programu Ľudské zdroje prostredníctvom Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Projekt má prispieť k tomu, aby seniori, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a nepriaznivým zdravotným stavom nezostávali opustení, izolovaní, bez finančných prostriedkov a bez potrebnej starostlivosti.

"Podporu sme získali aj s cieľom eliminovania umiestňovania klientov do inštitúcií," povedal TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník. Opatrovateľstvo v domácom prostredí patrí podľa neho medzi moderné trendy sociálnej práce. "Nevládni či hendikepovaní ľudia, o ktorých sa treba starať, sa väčšinou cítia lepšie v rodinnom prostredí ako v zariadení sociálnych služieb," dodal.

V Hriňovej poskytuje aktuálne opatrovateľskú starostlivosť 18 opatrovateliek. "Na začiatku roku sa starali o 27 ľudí, sedem však v priebehu roku umrelo, a tak sa momentálne starajú o 20," povedala TASR sociálna pracovníčka z mestského úradu Marta Jágerská.

Príspevok z eurofondov by mal zlepšiť financovanie opatrovateľskej služby, ktoré bolo doteraz výlučne v réžii samosprávy, a prispeje tiež k dlhodobejšej realizácii opatrovateľskej starostlivosti. Aktivity tohto projektu sa začnú realizovať v januári 2019 a potrvajú do februára 2021.