Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

J. Lunter navštívil Šumiac, ani teraz neobišiel múzeum zvoncov

Na snímke predseda BBSK Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) REGIÓN HOREHRONIE prezradila, že všedný pracovný deň šéfovi kraja pod Kráľovou hoľou spríjemnili i vtipné historky.

Šumiac 3. októbra (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter navštívil v utorok (2.10.) Horehronie a v dedine Šumiac nevynechal ani Múzeum zvoncov a spiežovcov s viac ako 2000 exponátmi. Zberateľovi Mikulášovi Gigacovi odovzdal pamätnú fotoknihu. Ako TASR v stredu informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) REGIÓN HOREHRONIE, všedný pracovný deň šéfovi kraja pod Kráľovou hoľou spríjemnili i vtipné historky.

"Na Horehroní trávim svoj čas veľmi rád, a preto som sa rozhodol k opätovnej návšteve aj pána Gigaca, ktorému sme poďakovali za jeho prácu a záchranu nášho dedičstva," reagoval Lunter.

Teraz už bude múzeum obohatené aj o pamätnú knihu so spomienkami na stretnutie predsedu BBSK, ale najmä rodinného priateľa.

Ako vysvetlila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE, jedného letného dňa dupli do pedálov na elektrobicykloch a dostali sa na najvyšší cyklobod na Slovensku, povestnú Kráľovu hoľu. Vtedy Lunter nevynechal ani návštevu Šumiackej izby a zlatou bodkou bola práve návšteva Gigacovho múzea.

"Zo stretnutia vyplynuli ďalšie spoločné ciele a plány, preto toto októbrové stretnutie v Šumiaci nebolo určite posledným a návštevníci sa už teraz môžu tešiť na ďalšiu spoluprácu s dôrazom na tradíciu bačovstva v dedine pod Kráľovou hoľou," dodáva OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Medzi hostí Luntera patril aj známy horehronský majster v kosení Lukáš Janoška, ktorý svojimi príbehmi a skúsenosťami všetkých rozosmial pri tradičnom telgártskom rezni. Ten im v Šumiaci naservíroval svetaskúsený navrátilec, šéfkuchár Peter Polák.