Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Exkukláčovi Jackovi súd znížil trest za staré lúpežné prepadnutia

Na snímke Miroslav J., archívne foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

K násilným lúpežiam v rodine futbalistu a advokáta došlo ešte v rokoch 2004 a 2005. V tom čase Jacko ako aktívny policajt spolu s komplicom vtrhli do domov obetí ozbrojení s kuklami na hlavách.

Banská Bystrica 30. júla (TASR) – Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici dnes o jeden rok znížil trest pre bývalého kukláča Miroslava Jacka v kauze násilných ozbrojených lúpeží u rodičov bývalého futbalového reprezentanta Vratislava Greška v Tajove a u banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Jackov nový trest je 12 rokov, naďalej zostáva vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR aj odsúdený sa voči výške trestu odvolali priamo v súdnej sieni. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

OS v Banskej Bystrici v roku 2009 Jacka pôvodne odsúdil na 13 rokov väzenia a v tom istom roku tento trest potvrdil aj odvolací krajský súd, čím sa stal právoplatný. Odsúdený však nedávno požiadal o obnovu konania.

Súd dnes rozhodoval iba o výške trestu a na žiadosť odsúdeného, verejnosť, vrátane médií, vylúčili z pojednávania. Ako zdôvodnil Jacko, niektoré médiá mu ublížili, pre články ho vo väzení ponižovali.

Ako pri vyhlásení rozsudku konštatoval senát OS, výraznejšie zníženie trestu neprichádza do úvahy, vzhľadom na závažnosť spáchania skutku. Podľa neho je nový trest 12 rokov primeraný.

"Z pohľadu poškodených sme neočakávali, že dôjde k zníženiu trestu. Poškodení sa zle vyrovnávali už aj s pôvodne uloženým trestom vzhľadom na priebeh skutku a následky, ktoré im zostali. Postup súdu je síce zákonný, ale bolo treba prihliadnuť aj na okolnosti prípadu a následky," reagovala po vyhlásení rozsudku právna zástupkyňa poškodených Magda Jaňovková.

Právna zástupkyňa ďalších poškodených Eva Krchňavá čakala, že pravdepodobne dôjde k zníženiu trestu. Ako dodala, súd však mohol ponechať aj ten pôvodný.

K násilným lúpežiam v rodine futbalistu a advokáta došlo ešte v rokoch 2004 a 2005. V tom čase Jacko ako aktívny policajt spolu s komplicom vtrhli do domov obetí ozbrojení s kuklami na hlavách. Surovo ich dobili, spútali a okradli. Advokáta dobili bejzbalkou a neušetrili ani jeho manželku.

Na Jacka a jeho komplica, bývalého vyšetrovateľa Róberta Petluša, sa prišlo až po vražde Jána Kubašiaka z Polomky v roku 2006. Hoci bol za lúpežné prepadnutia u oboch rodín súdený aj Petluš a uznaný vinným, trest už nedostal. Predtým ho právoplatne odsúdili na 25-ročné väzenie za vraždu Kubašiaka. Podľa súdu mu tento trest postačoval. Generálna prokuratúra vtedy žiadala doživotie.

Z lúpežných prepadnutí Jacka aj Petluša usvedčoval ich niekdajší kumpán Juraj Roszík, ktorého svedectvo pomohlo polícii odkryť praktiky tzv. policajného gangu, ktorý lúpil, unášal a vydieral ľudí.

Jacko je za mrežami celkovo už sedem rokov. Do výkonu trestu sa mu započítava aj dvojročná väzba, v ktorej bol od roku 2007. Po odpykaní dvoch tretín trestu môže požiadať o podmienečné prepustenie. V prípade, že mu 12-ročný trest potvrdí aj odvolací súd, môže tak urobiť už o necelý rok.